Rakkaus

Rakkaus on … niin, mitä? Rakkaus on universaali, mutta se pakenee jokaisen kielen sanoja. Seuraavat aforismit (mietelauseet) ja lainaukset rakkaudesta auttavat hahmottamaan hahmottamatonta.

 

Suunnan säilyttäminen, fokuksen johdonmukainen kohdistaminen ja uskomustemme läpinäkyvyys eivät aina johda rakkauteen, mutta ne johtavat aina luottamuksen kautta toimivaan johtajuuteen.

— Warren G. Bennis

Viisautta kutsutaan joskus sydämen tiedoksi. Tällä tarkoitetaan sitä, että rakkaus – passioista korkein – valaisee järkemme palvelemaan rakkaitamme paremmin.

— Alexandre Havard

Onneen vaaditaan kolme asiaa: jotain tekemistä, joku jota rakastaa ja jotain mitä toivoa.

— Laulaja Yvonne Printemps (1894-1977)

Suurin onni elämässä on vakuuttuneisuus siitä että meitä rakastetaan meidän itsemme tähden, tai pikemminkin siitä huolimatta.

— Kirjailija Victor Hugo (1802-1885)

Mitä on hyvä kritiikki? Kolme asiaa luonnehtii sitä. Ensinnäkin sitä annetaan kahden kesken. Toiseksi sillä pyritään tukemaan lähimmäisen kasvua. […] Kolmanneksi hyvää kritiikkiä annetaan rakkaudella.

— Stefan Einhorn, Aidosti kiltti

Ystävällisyyttä on vaikea antaa pois, sillä sen saa useimmiten takaisin.

— Mark Ortman

Se, jolla on sydäntä, tulee toimeen huonommallakin päällä.

— Jukka Parkkinen

Kun kannamme vastuuta kaukana olevista, heistä tulee meille läheisiä.

— Paula Sainio

Rakastaa ei ole sama kuin katsoa toisiaan silmiin, se on katsomista yhdessä samaan suuntaan.

— Antonie de Saint-Euxepéry

Jos et osaa vastaanottaa, antamisesi on toisen hallitsemista. Päinvastoin, jos et osaa antaa, vastaanottamisesi jättää sinut tyhjäksi.

— Rollo May

Maailmassa on olemassa upea luonnonlaki: kolme asiaa, joita eniten haluamme — onnellisuus, vapaus ja mielenrauha — ovat kaikki asioita, jotka saamme itse silloin, kun annamme ne jollekulle toiselle.

— Kenraali Peyton March (1864-1955)

Yksi ihmisen tärkeimmistä matkoista on tulla toista puolitiehen vastaan.

— Tuntematon

Jokainen voi olla hyvä, koska jokainen voi auttaa. Auttaminen ei vaadi yliopistotutkintoa. Et tarvitse kielioppia auttaaksesi. Tarvitset vain alttiin sydämen, rakkaudentäyteisen sielun.

— Martin Luther King Jr.

Elämäsi arvo voidaan mitata sillä, mitä se antaa maailmalle.

— Sir Wilfred Grenfell

Omistautumisen tarve jollekin itsemme ulkopuolella olevalle on suurempi kuin kumppanuuden tarve… Elämällämme on oltava tarkoitus, koska kukaan ei voi elää vain itselleen.

— Ross Parmenter

Löydä omat erityiskykysi ja käytä niitä tehdäksesi maailmasta paremman paikan elää.

— Charlene Costanzo

Kun rakkaus ja taito yhdistyvät, syntyy mestariteos.

— John Ruskin

Paras osa hyvän miehen elämästä, hänen pienet, nimettömät, unhoitetut ystävällisyyden ja rakkauden teot.

— William Wordsworth

Elämä, joka eletään itsensä tyydyttämiseksi, ei tyydytä ketään.

— Vic Kitchen

Älä päästä ketään luoksesi, ellei hän lähde parempana ja onnellisempana. Ole elävä esimerkki Jumalan hyvyydestä: ystävälliset kasvot, ystävällinen katse, ystävällinen hymy, hyvyys tervehdyksessä.

— Äiti Teresa

Jos joku kuuntelee tai ojentaa kätensä tai kuiskaa ystävällisen rohkaisun sanan tai yrittää ymmärtää yksinäistä, epätavallisia asioita alkaa tapahtua.

— Loretta Girzatlis

Ilo on itsen ja muiden rakastamista, kiitollisuutta ja myötätuntoa, se on tietoisuutta yhteydestä korkeampaan ja yhteyttä kaikkeen muuhun.

— Peggy Jenkins

Luottamus on suurempi kohteliaisuus kuin rakkaus.

— George MacDonald

Tehtäväsi ei ole etsiä rakkautta, vaan etsiä ja löytää itsessäsi olevat esteet, jotka olet rakentanut sitä vastaan.

— Rumi

Rakkaus ei odota paikallaan kuin kivi, sen tehtävä on kuin leipä. Sitä pitää tehdä yhä uudestaan koko ajan.

— Kirjailija Ursula K. Le Guin

Rakkaus parantaa ihmiset — sekä sen, joka sitä antaa, että sen, joka sitä saa.

— Karl Menninger

Levitä rakkautta kaikkialle, ensin omaan kotiisi.

— Äiti Teresa

Vain rakkaus mahdollistaa inhimillisyyden kasvun, koska rakkaus tuo elämää. Se on ainoa energian muoto, joka kestää ikuisesti.

— Michel Quoist

Rakkaus on ainoa voima, joka pystyy tekemään vihollisesta ystävän.

— Martin Luther King

Älä anna periksi, jos teet jotakin, jota haluat tehdä. Rakkaus ja inspiraatio eivät voi johtaa harhaan.

— Ella Fitzgerald

Kun rakastat jotakin, joudut kokemaan sydänsurua, ja sydämesi saattaa särkyä. Jos haluat varmistaa sen koskemattomuuden, varo antamasta sitä kenellekään, edes eläimelle.

— C.S. Lewis

Ei ole rakkautta rakkaus, jos se muutoksesta muuttuu.

— Shakespeare

Rakastamalla voi joskus riisua vihan aseet. Joskus se vaatii luomaan uudet, ylittämättömät rajat. Kaikessa se toivoo kuitenkin omaa ja toisen parasta.

— Juha Vähäsarja

Tehdäkseen hyviä suuria tekoja ihminen joutuu tekemeen hyviä pieniä tekoja ja toisin päin. Ei voi rakastaa omaa lastaan ja samalla vihata muukalaista. Sellainen elämä ei ole moraalista, sillä ikuisuuden silmissä lapsesi on muukalainen ja siksi jokaista muukalaista kuuluu rakastaa kuin omaa lasta.

— Ivar Grandell, Kjell Westön romaanissa Missä kuljimme kerran

Ottamalla muut huomioon lapsesi pääsevät elämässä pitemmälle kuin millään yliopistotutkinnolla.

— Marian Wright Edelman

Annat vain vähän jos annat mitä omistat. Vasta antaessasi itsestäsi annat todella.

— Kahlil Gibran

Rakkaus oppiaineeseen ja rakkaus opiskelijaan. Tämä kaksoisrakkaus on suurten opettajien salaisuus.

— Peter Kreeft

Sana uskottomuus selittää puolet ihmiskunnan onnettomuudesta.

— Denis de Rougemont

Keski-ikäisen miehen rakkauden kaipuun (mikä on hyvä asia) ja infantiilin egoismin (mikä on huono asia) dramaattinen yhdistelmä on lähinnä pateettista pelleilyä. Tai sivistyneemmin: tragikoomista.

— Jason Lepojärvi

Eros on alkuunpaneva voima – mutta ei kaikkivoipa ikiliikkuja. Puutarha vaatii jatkuvaa huolenpitoa. Sen, joka tahtoo nauttia sen tuoksuista ja väriloistosta, on säännöllisesti kasteltava kukat – ja kitkettävä rikkaruohot.

— Jason Lepojärvi

Hyvän rakastajan ja hyvän ihmisen hyveet lankeavat yhteen.

— C. S. Lewis

Uskollisuuden ankkurista irronnut rakkaus on tunneaallokossa vaarassa haaksirikkoutua karikkoon tai ajelehtia yksinäiselle merelle.

— Jason Lepojärvi

Kaikki on sallittua sodassa ja rakkaudessa – kaikki epätodet latteudet ovat vahingollisia, myös tämä. Se on romanttista retoriikkaa, joka saattaa hymyilyttää, mutta ei Boko Haramin uhreja eikä Henry VIII:n vaimoja.

— Jason Lepojärvi

Ihminen pysyy olentona, joka ei ymmärrä itseään, hänen elämänsä on merkityksetöntä, ellei rakkautta paljasteta hänelle, ellei hän kohtaa rakkautta, ellei hän koe sitä ja omista sitä, ellei hän osallistu siihen intiimisti.

— Johannes Paavali II

Miksi ylipäätään rakastamme? Minkä vuoksi rakastan sinua? Älä pyydä minua vastaamaan. En osaisi. Rakkaus ohittaa kohteensa tai koskettaa sitä niin läheltä, että se lähes katoaa näkyvistä… Kun tunteiden aalto laantuu, merkitystä on sillä, mitä jää jäljelle.

— Krzysztof, Karol Wojtyłan näytelmässä Korukauppiaan paja

Joskus inhimillinen olemassaolo tuntuu liian pieneltä rakkaudelle. Toisinaan tilanne on päinvastainen: inhimillinen rakkaus tuntuu liian pieneltä suhteessa olemassaoloon – tai pikemminkin liian vähäpätöiseltä. Niin tai näin, jokaisella on käytössään olemassaolo ja rakkaus. Ongelma on: miten rakentaisi ne mielekkäästi?

— Adam, Karol Wojtyłan näytelmässä Korukauppiaan paja

Jolla ei ole sydäntä auttaa, ei ole oikeutta arvostella.

— Abraham Lincoln

Jokainen joka on pidellyt kädessään meren silottamaa kiveä, tietää että jatkuvalla hyväilyllä on ihmeitä tekevä voima.

— Tommy Tabermann

Jos haluat nähdä ne, jotka ovat rohkeita, katso niitä, jotka osaavat antaa anteeksi. Jos haluat nähdä ne, jotka ovat sankarillisia, katso niitä, jotka osaavat vastata vihaan rakkaudella.

— Bhagavad Gita

Sitä minkä saamme liian helposti, arvostamme liian vähän. Vain rakkaus antaa kaikelle arvon. Kunpa osaisimme arvostaa sen antimia kylliksi.

— Thomas Paine

Mene kaikin mokomin naimisiin. Jos saat hyvän vaimon, sinusta tulee hyvin onnellinen. Jos taas saat ilkeän vaimon, niin sinusta tulee filosofi – eikä sekään ole hullumpaa.

— Sokrates

Jos menet naimisiin, kadut. Jos et mene, kadut.

— Sokrates

Amerikka on maa, jossa jokaisella miehellä on oikeus tehdä mitä hänen vaimonsa haluaa.

— Ernest Hemingway

Äidiltä vie parikymmentä vuotta tehdä pojasta mies, ja sitten toinen nainen tekee hänestä hupsun parissakymmenessä minuutissa.

— Robert Frost

Minä en äiteliä puheita suvaitse. Rakkaus on tekemistä. Rakkaus on sitä, että pitää sanansa ja tulee ajallaan syömään.

— Arja Tiainen

Rakastuimme talven väistyessä ja sanoimme: ”jos emme ole rakastuneempia liljojen kukkiessa, olemme mennyttä”. Mutta me olimme rakastuneempia, sillä rakkauden on kasvettava tai kuoltava.

— Sheldon Vanauken, Severe Mercy

Te olette oppineet käskyn rakastaa naapuria ja vihata vihollista. Minä sanon, että juuri vihollisianne teidän pitää rakastaa, ja niille, jotka teitä vainoavat, teidän pitää toivoa hyvää. Jos te tervehditte ystävällisesti vain tovereitanne, niin mitä erinomaista siinä muka on? Barbaaritkin tekevät niin. Teidän pitää olla hyviä kokonaan.

— Jeesus

Kaikki viestintä on joko vastaamista rakkaudella tai avun huutamista. Jos joku kohdistaa kipunsa tai vihansa sinuun, mutta johdonmukaisesti vastaat rakkaudella ja lämmöllä, niin lopulta tämän henkilön olotila muuttuu ja kiihko katoaa.

— Anthony Robbins

Rakkauden vastakohta ei ole viha, vaan välinpitämättömyys. Taiteen vastakohta ei ole rumuus, vaan välinpitämättömyys. Uskon vastakohta ei ole harhaoppi, vaan välinpitämättömyys. Ja elämän vastakohta ei ole kuolema, vaan välinpitämättömyys.

— Elie Wiesel

Pimeys ei voi karkottaa pimeyttä: vain valo voi tehdä sen. Viha ei voi karkottaa vihaa: vain rakkaus voi tehdä sen.

— Martin Luther King Jr.

Sanokaa minulle, voiko sellainen ihminen, joka vihaa itseään, rakastaa toista. Voiko itsensä kanssa riitelevä ihminen sietää toista? Voiko kukaan, joka kokee oman minänsä harmillisena ja vaivalloisena, tuottaa toiselle nautinnon iloa?

— Filosofi Erasmus Rotterdamilainen

Ellei ihminen huolehdi kaukaisista, hän saa surua läheisistä.

— Kungfutse

Rakkaus on vahvin voima maailmassa: se hallitsee koko maailmaa ruhtinaineen, sotajoukkoineen.

— Filosofi Blaise Pascal (1623-1662)

Ahnekin muuttuu anteliaaksi silloin kun hän rakastaa eikä muista ensinkään olleensa koskaan toisenlainen.

— Filosofi Blaise Pascal (1623-1662)

Joka ei osaa vihata, ei osaa myöskään rakastaa.

— Filosofi Voltaire (1694-1778)

Jos sinulla on jonkun ihmisen rakkaus, et voi maksaa siitä millään uhrilla liikaa. Mutta sen ostamiseen on jokainen uhri liian suuri.

— Filosofi Ludwig Wittgenstein (1881-1951)

Meillä ei opeteta ihmissuhteissa olemista, vaan valtavan itsekästä tapaa olla. Rakkaus voisi olla oma oppiaine tai olla toisen aineen yhteydessä.

— Runoilija Tommy Tabermann

Rakkaus on elämää. Jos jäät paitsi rakkaudesta, jäät paitsi elämästä.

— Kirjailija Leo Buscaglia

Rakkaus ei ole tunne, joka tuntuu hyvältä; se on ihmissuhde, joka sisältää vuorollaan kaikkia mahdollisia tunteita. Rakkaus on tervettä sitoutumista toiseen, halua rakastaa silloinkin, kun ei varsinaisesti tunnu siltä. Toisaalta on selvää, että rakkaus ei ole pelkästään myönteisten asioiden sanomista, vaan vilpitöntä halua löytää aito yhteys toisen kanssa, mitä se sitten kulloinkin onkaan.

— Kaija Maria ja Lari Junkkari, Läsnä ja lähellä

Tärkein asia, jonka isä voi lapsilleen tehdä, on rakastaa heidän äitiään.

— Theodore Hesburgh

Ken, jota rakastetaan, on köyhä?

— Kirjailija Oscar Wilde (1854-1900)

Miehet tahtovat aina olla naisen ensirakkaus. Naisten suhtautuminen on järkevämpää: he tahtovat olla miehen viimeinen romanssi.

— Kirjailija Oscar Wilde (1854-1900)

Rakkaus ei ole tunne, mutta se luo tunteita — joskus valtavia tunteita. Rakkaus on valinta. Se on sitoutumista asettamaan toisen paras omasi edelle. Mikään muu ei ole rakkautta.

— Rick Warren

Tunteet tottelevat toimintaa. On helpompaa toimia itsesi tunteeseen, kuin tuntea itsesi toimintaan. Valitse toiminta ja tunteet seuraavat perässä.

— Rick Warren

Säilytä rakkaasi sydämessäsi. Ilman sitä elämä on kuin puutarha ilman aurinkoa, kun kukat ovat kuolleet. Tietoituus siitä, että rakastaa ja siitä, että on rakastettu, tuo elämään lämpöä ja rikkautta, jota mikään muu ei voi tuoda.

— Kirjailija Oscar Wilde (1854-1900)

Suu on tehty viestintää varten, eikä mikään kerro enempää kuin suudelma.

— Jarod Kintz

Rakastunut tietää kyllä mitä haluaa, muttei sitä, mikä on viisasta.

— Kirjailija Publilius Syrus (50 eKr.)

Rakkauden ensimmäinen velvollisuus on kuunnella.

— Filosofi Paul Tillich (1886-1965)

Saatat olla täysin oikeassa siinä mitä sanot, mutta täysin väärässä siinä miten sen sanot.

Rakastuminen on ainoa sosiaalisesti hyväksytty psykoosin muoto.

— Psykiatri Elvin Semrad (1909-1976)

Onnellisessa parisuhteessa toinen ei ole palanen, joka minusta puuttuu.

— Psykiatri Matti O. Huttunen

Nuorena oletin, että työn pitää olla vaikeaa, mutta parisuhteen helppo. Jos asiat eivät toimineet mutkattomasti tyttöystävän kanssa, olin varma, että hän ei ole se oikea minulle. Vanhemmiten olen ymmärtänyt, että suhteen eteen pitää tehdä töitä. On kuunneltava ja otettava huomioon toisen tunteet ja tarpeet. Parisuhteessa on kaksi ihmistä, jotka puhuvat asioista eri tavoilla. Kompromissit ja tarkennukset kuuluvat arkeen.

— Näyttelijä Vince Vaughn

Ainut tärkeä asia, jonka jätämme jälkeemme, on rakkautemme jättämät jäljet.

— Teologi Albert Schweitzer (1875-1965)

Rakkauden pelko on elämän pelkoa, ja ne jotka pelkäävät elämää ovat jo kolmelta neljäsosaltaan kuolleita.

— Filosofi Bertrand Russell (1872-1970)

Oikea tapa rakastaa mitä tahansa on havaita, että sen saattaa menettää.

— Kirjailija G. K. Chesterton (1874-1936)

Mitä se rakkaus on?
lapsi kysyy
lämpimänä sylissä.
Rakkaus on sitä,
että pitää sylissä,
sinä vastaat,
annat sormiesi lipua
hentojen hiusten läpi.
Hento kuin lapsen hius
on rakkaus,
yhtä hauras,
yhtä puhdas ja väkevä.
Mikset sinä sitten ole
koskaan minun sylissäni?
lapsi kysyy vakavana,
eikä suostu hyväksymään,
että yksikään rakkaus olisi
toista suurempi tai pienempi.

— Tommy Taberman

Oi rakkaus, maan ja taivaan ihme! Sinä autuuden hengitys!

— Kirjailija Esaias Tegnér (1782-1846)

Emme ole koskaan niin haavoittuvia kuin silloin kun rakastamme.

— Lääkäri Sigmund Freud (1856-1939)

Rakasta, palvele ja muista!
Muista mitä?
Rakastaa ja palvella.

— Ram Dass

Haluan tehdä kanssasi sen mitä kevät tekee kirsikkapuiden kanssa.

— Runoilija Pablo Neruda (1904-1973)

Ihminen voi antaa rakastamatta, mutta ei voi rakastaa antamatta.

— Lähetystyöntekijä Amy Carmichael (1867-1951)

Älkäämme rakastako sanoin ja puheessa, vaan teoin ja totuudessa.

— Apostoli Johannes (n. 15-100 jKr.)

Ei ole olemassa rakkautta tulevaisuudessa. Rakkaus on vain tämän hetken teko.

— Kirjailija Leo Tolstoi (1844-1897)

Rakkaus ei ole vain tunne: se on taidetta. Ja kuten muukin taide, se ei vaadi vain inspiraation, vaan myös paljon työtä.

— Kirjailija Paulo Coelho

Pane hellyys sanoihisi
kun puhut,
silloin ne putoavat kuin siemenet
lämpöiseen maahan.
Älä lähesty
kovilla sanoilla
ettet pirstoaisi.
Vain kivet kestävät vasaroimista.

— Anni Korpela

Ihminen, joka ei ota riskejä, ei tee mitään, ei omista mitään, ei ole mitään eikä hänestä tule mitään. Hän saattaa välttää kärsimyksen ja surun, mutta hän ei yksinkertaisesti voi oppia ja tuntea ja muuttua ja kasvaa ja rakastaa ja elää.

— Kirjailija Leo Buscaglia

Mieluummin teen virheitä ystävällisenä ja myötätuntoisena kuin ihmeitä tylynä ja kovana.

— Äiti Teresa

Olemassaolokokemus on peruselämys rakkaudessa, joka kaipaa toisen pelkkää läsnäoloakin, ja jossa oma olemassaolo koetaan niin erossa kuin yhdistymisessäkin. Olemassaolokokemus ei kuitenkaan ole mahdollinen siellä, missä esiintyy halua omistaa jotakin, tarvetta saada jotain. Olemassaolokokemuksen leimaavin piirre on juuri kajoamatta jättäminen. Kaikkinainen omistamisen kaipuu verottaa tässä asiassa olemassaoloa.

— Psykiatri Viktor E. Frankl (1905-1997)

Rakasta itseäsi tarpeeksi asettaaksesi rajoja. Aikasi ja voimasi ovat arvokkaita. Saat itse valita kuinka käytät ne. Sinä opetat muita kuinka sinua tulee kohdella päättämällä mitä hyväksyt ja mitä et.

— Muusikko Anna Taylor

Rakkaus on ainut keino käsittää toisen ihmisen syvin olemus. Kukaan ei voi täysin tiedostaa toisen perusolemusta ilman rakkautta. Rakkaus näyttää toisen keskeiset kyvyt ja ominaisuudet. Se näyttää ennen kaikkea myös potentiaalin, joka ei ole vielä toteutunut, mutta jonka tulisi toteutua.

— Psykiatri Viktor E. Frankl (1905-1997)

Rakkaus on kuin sota: helppo aloittaa, mutta erittäin vaikea lopettaa.

— Toimittaja H. L. Mencken (1880 – 1956)

Täydellisyys yhdessä saavutetaan rajoittamalla muuta. Mutta missä täydellisyys on tarpeen? Opinnoissani? Mitä se rajoittaa? Työssäni? Mistä se taas on pois? Lopulta huomaan, että tahdon olla täydellinen vain rakkaudessa ja ahkeruudessa: tahdon rakastaa ahkerasti. Se olkoon minun täydellisyyteni, joka näkyy myös siinä, miten opiskelen ja teen työni.

— Jussi Ruokomäki

Elämässä tarvitaan rakkauden tekoja ja läheisyyden lämpöä. Siinä tarvitaan myös sitoutumista, tunne- ja vuorovaikutustaitoja, taitoja ristiriitojen ratkaisemiseen sekä anteeksi antamista ja sovinnon rakentamista. Tätä kaikkea kutsutaan rakkaudeksi.

— Tuula Vainikainen, Liisa Välilä, Juha Välilä, Rakastan, rikastan

Aikuinen rakkaus ei anna selvännäkijän kykyjä. Kaikki on sanoitettava. Pidä kaikin mahdollisin tavoin huoli siitä, että toisella on mahdollisuus ymmärtää sinua.

— Vainikainen, Välilä, Välilä, Rakastan, rikastan

Rakkaus on sitä, että rakastettua kaipaa enemmän kuin hänestä tykkää.

— Kirjailija Joonas Konstig, Valomerkki

Rakkaus on sitä, että rakastettua kaipaa enemmän kuin hänestä tykkää.

— Kirjailija Joonas Konstig, Valomerkki

Kun alkaa aavistaa rakkaudellisen tarkoituksen vaikeuksien ja vastoinkäymisten takaa, asettuu elämään hyväntahtoisessa maailmankaikkeudessa. Olen rakastettu siitä huolimatta, etteivät asiat mene niin kuin olen itse kaavaillut. Vähitellen voi jopa oppia olemaan kiitollinen vaikeuksista, sillä tietää niiden tuovan jotain hyvää.

— Terapeutti Tommy Hellsten

Monelle meistä näyttää olevan vaikea ymmärtää, että tuo luontainen tapamme etsiä onnea kahmimalla itsellemme aina vain enemmän, johtaa lopulta siihen että menetämme kaiken. Maailmassamme vallitsee toisenlainen järjestys, tälle päinvastainen. Antamalla pois saakin itse, unohtamalla itsensä löytää itsensä. Rakastamalla toista löytää merkityksen itselleen.

— Terapeutti Tommy Hellsten

Missä järjen on pakko vaieta, siinä sydämen on velvollisuus puhua.

— Olavi Ingman

Me olemme kaikki nyt laivalla
ja kynnämme suurta merta.
Me synnytettiin vaivalla
ja vaivalla kuolemme kerta.
Mut se, mikä siinä on välillä,
se olkohon lämpöä, lempeä!
Kas, tuiskussa yhteen kun yhtyvi kaks,
käy kulkukin helpommaks.

— Eino Leino

Ei ole rakkautta ilman anteeksiantoa, eikä anteeksiantoa ilman rakkautta.

— Bryant H. McGill

Vaikka tuntisin kaikki salaisuudet ja kaiken tiedon, mutta minulta puuttuisi rakkaus, en olisi mitään.

— Apostoli Paavali (n. 3 – 63 jKr)

Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa. Näin rakkaus toteuttaa koko lain.

— Apostoli Paavali

Se, että saat ihmiset pitämään itsestäsi, on vain sen asian kääntöpuoli, että sinä pidät heistä.

— Norman Vincent Peale

Rakkaudessa onnistuvat ihmiset jättävät itsensä niin henkisesti ja fyysisesti aina juuri sen verran tyhjiksi, että toinen voi täyttää tuon tyhjyyden ja kokea olevansa tarpeellinen.

— Sebastian Koskinen

En voi olla hymyilemättä näiden pienten puutteellisten ihmeiden äärellä. En tiedä mitään muuta, josta huokuu yhtä paljon lämpöä. En tiedä enää mitään muuta, joka saa minut uskomaan rakkauteen ja siihen, etten löydä itseriittoisuudesta ja yksinäisyydestä onnea, jota etsin. Haluan olla ja antaa olla tarpeellinen.

— Sebastian Koskinen

Todellinen rakkaus on ihmisen rakastamista, jonka vuoksi on tullut onnettomaksi.

— Filosofi Søren Kierkegaard (1813-1855)

Ilo on rakkauden lahja. Suru on rakkauden hinta. Viha on voima, joka suojelee sitä.

— Valarie Kaur

Kuinka hän voisi olettaa toisen ymmärtävän, mitkä asiat ovat hänelle tärkeitä, jos hän ei puhu niistä riittävän selvästi? Pitkässä ihmissuhteessa kahden aikuisen välillä on aina erimielisyyksiä rakkauden ja hyvän tahdon määrästä huolimatta.

— Oskari Saari, Tänään olen elossa — Kuolevan miehen päiväkirja

Vaikeinta – ja tärkeintä – on rakkaus.

— Angela Merkel

Itsetuntemus ja itseluottamus kuuluvat olennaisesti sekä rakkauden osoittamiseen että vastaanottamiseen. Rakastamaan pystyy vain jos ensin rakastaa itseään, uskoo itseensä ja tuntee itsensä. Vasta sitten voi lähestyä toista. Rakkaus on mahdollista vain, jos ihminen on selvillä siitä, kuka hän on. Itsetuntemus johtaa ymmärrykseen, että minä olen osa historiaa, minä teen virheitä ja minulla on lupa tehdä niitä.

— Angela Merkel

Yllä olevien aforismien, mietelauseiden lisäksi lue Hyvejohtajuus.fi-blogissa julkaistuja kirjoituksia aiheesta ”rakkaus”