10865570_s

Seuraa intohimoasi! Innostu, suomalainen, puurtamaan kansakunnan hyväksi! Innostu, työntekijä, tuottamaan osakkeenomistajille lisäarvoa! Tehdään yhdessä elämästä fantastisen intohimoista!

Kiusaannuitko, tai peräti ärsyynnyit? Ei ihme, sillä innostus- ja intohimopuhe ovat kokeneet inflaation. Me suosittelemme nyt uutta reseptiä: älä innostu mistään.

Innostus ei nimittäin takaa, että saisi mitään aikaan. Ja jos saakin aikaan, tulokset eivät välttämättä ole erityisen laadukkaita tai hyödyllisiä. Innostus ei myöskään takaa, että saavuttaisi mielettömän tuotteliaan flow’n. Tutkimukset ovat osoittaneet, että usein flow’ta edeltää matalavireinen, jopa alakuloinen puurtaminen, ei kuplivan myönteinen innostus.

Innostus takaa lähinnä sen, että itsellä on kivaa ja hyvä olla, ainakin hetken.

Ehkä aikamme mielihyväkeskeisyys onkin syy siihen, että innostuksesta ja intohimosta puhutaan nykyisin niin paljon. Mehän haluamme, että meillä on hyvä olla. Haluamme, että on kivaa. Tylsyys ja ponnistelu eivät kuulosta oikein – no – innostavilta.

Mutta innostus ei ole ratkaisu kaikkiin ongelmiin. Psykologi Jarkko Rantanen on ehdottanut, että innostuksen sijasta voisi kokeilla vaikka kiitollisuutta.

Jos kiitollisuuskin on jo ruvennut kyllästyttämään Facebookin positiivisuushaasteen jälkeen, kokeile sinnikkyyttä. Se saattaisi olla innostusta parempi tapa saada hommat hoidettua ja tunnelma paremmaksi. Sinnikkyys on nimittäin voima, joka vastustaa kesken jättämistä. Sinnikkyys on kykyä kestää jatkuvaa muutosta, selvitä vastoinkäymisistä ja tulla toimeen omien vaikeidenkin tunteiden kanssa. Sinnikkyyden kanssa käsi kädessä kulkee merkityksellisyys: jotta ihminen voi olla sinnikäs, hänen pitää kokea merkitykselliseksi se, mitä hän on tekemässä.

Sinnikkyys on suomalaisille tuttua, olemmehan aina kuvanneet itseämme sisukkaaksi kansaksi. Eiköhän nosteta vahvuus taas ansaitsemalleen paikalle ja unohdeta innostusvouhotus?

Tai no, ei unohdeta innostusta ihan kokonaan. Pakko nimittäin myöntää, että jotain innostusimmuunia meissä suomalaisissa on. Ehkä meidän on syytä opetella nykyistä useammin kokemaan tätä tunnetta, joka virittyy, kun havaitsemme uusia kiinnostavia mahdollisuuksia?

Joten olkoon menneeksi, innostukaa, kun innostuksenne on aitoa. Mutta älkää pitäkö innostuksen puutetta kovin suurena ongelmana. Palkinnon – hyviä tuloksia ja hyvän mielen – voi saada muutenkin kuin innostumalla.

Kirjoittajat Elina Yrjölä, 46 vuotias media-alan yrittäjä, ja Annamari Heikkilä ovat henkilöitä, jotka innostuvat koko ajan erilaisista asioista: toisista ihmisistä, yhdessä ajattelemisesta ja kirjoittamisesta, ongelmista, tanssista, työn tekemisestä. Milloin mistäkin.

Muita juttuja

4 thoughts on “Älä innostu mistään

Comments are closed.