Avain: Luovuus, ilo ja uudistuminen — 300 sivua asennetta, jota ei kannata ahmia

Tom Lundbergin teos Avain (Positiivarit, 2012, 320 s.) on luovuuden ja ilon seisova pöytä. Varo kuitenkin ylensyöntiä.

Lundbergin näkemys suomalaisesta pohjavireestä on synkkä.

”Koko kulttuurimme ruokkii kielteistä ja synkkää ajattelua; olemme mollikansaa ja käytännön realisteja, selviytyjiä ja suuria pragmaatikkoja.

Suomalainen ei usko, ennen kuin näkee. Se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa. Mitä isompi puu, sen suurempi romahdus. Itku pitkästä ilosta. Ei leikki leivässä pidä. Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa. Positiivisuus on perseestä ja naivia.

Herkutellaan vielä vähän: ulkomaalaiset varastelevat, työnantaja riistää, miehet ovat porsaita. Nuoriso on kuritonta, internet hotkaisee sanomalehdet ja kirjat, globalisaatio työpaikat ja kasvihuoneilmiö hapen; arvot ovat rappiolla ja tulevaisuus on toivoton. Maailma on vaarallinen paikka; terrorismi, konkurssit ja eurokriisi kaatavat pian koko korttipakan. Yrittäminen on uhkarohkeata, menestys tuuria, vauraus silkkaa sattumaa ja terveys on kiinni perintötekijöistä.

Olen pessimisti ja sen vuoksi en koskaan pety.”

Tätä asennetta ja sen aiheuttamaa pahaa oloa vastaan on Lundberg lähtenyt taistoon Avaimellaan.

Tai oikeammin Lundberg ei taistele mitään vastaan. Hän taistelee ilon ja positiivisuuden puolesta ja hyvä niin, sillä tuloksia tulee vasta kun tiedämme mitä kohti kuljemme. Ei riitä, että tiedämme mitä lähdemme pakoon.

Avain: Luovuus, ilo ja uudistuminen käsittelee

  • positiivisuutta,
  • luovuutta,
  • onnistumista,
  • työniloa ja
  • muutosta.

Oikean suunnan löytämiseen ja muutoksen toteuttamiseen avain tarjoaa sivukaupalla

  • tarinoita, jotka jäävät mieleen,
  • listoja, joita on mukava lukea ja
  • ajatuksia tunnetuilta, tuntemattomilta sekä Tompalta itseltään.

Sisältö on hyvää ja nätisti paketoitu, mutta yhtä asiaa Avain ei tarjoa: jouhevaa lukukokemusta. Se on kuitenkin käännettävissä teoksen voimavaraksi.

Itse luin välillä useamman kappaleen yhtä soittoa, mutta hyppiminen aiheesta ja tarinasta toiseen alkoi lähinnä ärsyttää. Kun jaksoin pysyä muutamassa sivussa, sisältökin maistui taas.

Lue kirjaa töissä, päivittäin, ihan vain lyhyt pätkä tauollasi. Tai lue kirjaa lomalla, mutta älä silti pitkiä jaksoja kerrallaan. Lue pari sivua kerrallaan ja mutustele rauhassa.

Tämä kirja on tehty luettavaksi useamman kuukauden aikana.

Tom Lundbergin Avain tarjoaa positiivisia elämän eväitä. Muista nauttia ne pienissä annoksissa. Suosittelen: jos toivot elämällesi lisäpontta tai uutta suuntaa. En suosittele: jos olet allerginen yltiöpositiivisuudelle.

Muita juttuja