Rakkautta ja rajoja? Ei, vaan tapoja!

Keskustelu (kuva: lwnski)

Hyvä vanhempi ei tahdo asettaa lapselle oikeita rajoja, vaan istuttaa oikeita tapoja. Rakkautta ja rajoja vaihtuu rakkauteen ja tapoihin.

Kyse ei nimittäin ole rajoista. Kyse on toiminnasta ja oikea toiminta on seurausta oikeista tavoista.

Ihmisen tavat alkavat muodostua varhain — heti kun lapsi toistaa saman asian — ja tapoja on äärimmäisen vaikea muuttaa. Hyvä tapa, eli hyve, käyttäytyy jännällä tavalla: se leviää muille toiminnan alueille. Siksi keskeisimmät hyvät tavat, jotka tunnetaan myös sanahirviönä ”kardinaalihyveet”, ovatkin huipputehokkaita toiminnan ohjaajia. (Valitettavasti sama pätee myös huonoille tavoille.)

Kohteliaisuus yhdellä alueella näkyy pian kohteliaisuutena toisella alueella, mutta tämä ei ole ainut oheisvaikutus. Pelon voittaminen eli rohkeus tukee esimerkiksi oikeudenmukaisuuden toteuttamista.

Hyviä, oikeita tapoja taas muovataan oikeilla rajoilla. Tavoitteena ei kuitenkaan ole pitää rajoja, vaan luoda niillä hyvät tavat. Rajojen on hiljalleen kadottava ja kun niin tapahtuu, on oleellista, että hyvät tavat ovat ohjaamassa toimintaa.

Psykologi Keijo Tahkokallion mukaan nykykoululaisten sukupolvi on historian ensimmäinen, joka elää vanhempiaan lyhyemmän elämän. Huono ravinto, kehnot unet ja jatkuva istuminen tekevät työtään. Ympäristön tyypilliset tavat tarkoittavat siis vanhemmille entistä kipakampaa arkista taistoa, koska ”kaikki muut vanhemmat” antavat valvoa ja pelata K18-pelejä. Ja tällä kertaa lapsesi valaehtoinen todistus ”kaikista muista” saattaa hyvinkin olla totta.

Vastuullinen vanhempi kieltäytyy kuitenkin toimimasta kuten ”kaikki muut”. Vastuullinen vanhempi tietää millaiset tavat ovat hyviä ja mitä rajoja niiden saavuttamiseksi on asetettava.

Kiirettä ei kuitenkaan kannata pitää, sillä parhaiten oikeat tavat juurtuvat ajan kanssa. Anna tavan muotoutumiselle aikaa, mutta ennen kaikkea anna lapselle aikaa.

Anna jakamatonta huomiota — ja puhu.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan jo vauvan kanssa voi käydä vuoropuhelua. Se onkin viisasta, sillä se muodostaa omaa tapaasi käyttäytyä lapsesi seurassa. Hyvä vuorovaikutus eli hyvä tapa keskustella ei ilmaannu tyhjästä kriisitilanteen iskiessä. Tapa on muotoutunut paljon aiemmin.

Ohjatessasi lastasi hyvien tapojen teille, muovaat siis myös omia tapojasi. Tarjolla on myös kolmas näkökulma: millaisia tapoja haluaisit nähdä lastenlastesi vanhemmalla? Nyt voit vielä vaikuttaa.

Pienen lapsen hyvät tavat ovat muutaman vuoden päästä suurisieluisen aikuisen hyviä tapoja työssä, perheen parissa ja vapaalla. Ja muista, että vaikuttavin tekijä lapsen kasvussa on aikuisen oman hiljaisen esimerkin moraalinen voima.

Kuva: lwnski

Muita juttuja