30 päivää, 30 tavaraa: Luopumisen hyve säästää aikaa, tahkoaa tulosta

Luopumisen hyve auttaa keskittymään oleelliseen. Tavaroista luopuminen säästää aikaa. Tekemisestä luopuminen tuo menestystä.

Niin, tarvitsinko tosiaan seitsemät farkut (kahdet puhki kuluneet)? Kuinka suurta osaa vaatteistani en ollut käyttänyt vuosiin?

Kuinka monta lukematonta kirjaa olin sullonut kaappeihini? Ihanko oikeasti ajattelin ne kaikki lukea? Tai kertaalleen luettuja — monestiko ajattelin taas ne lukea? Ja milloin? Sitten kun…?

Aioinko tosiaan katsoa kaikki DVD-elokuvani useaan kertaan? Tai ne VHS-kasetilla olevat, nyt kun videokasettisoitinkin oli ollut vuosia rikki?

Anne de Velde-Luoman mukaan suomalaisessa kodissa on 10.000 tavaraa, joista 70 % ilman käyttöä. Katsaus keittiöömme antoi vaikutelman, että jo siellä täyttyivät nuo lukemat. Samalla kun katselin ympärilleni, muistelin milloin viimeksi olimme mitäkin tavaraa käyttäneet. Yleensä en muistanut.

Tavarat veivät tilaa paitsi asunnossamme (ja varastossamme) myös mielessäni. Tavaroista vapautuminen taas vapautti fyysistä ja mentaalista tilaa. Ennen kaikkea se vapautti aikaa, koska tavaran hankkimiseen, käyttöön, ylläpitoon, varastointiin ja poistamiseen kuluu väistämättä aikaa. Se vapautti asennemuutoksen kautta aikaa myös tulevaisuudesta, sillä hankkimaton tavara vie vähiten aikaa.

On varkaita, joita laki ei rankaise ja jotka varastavat ihmiseltä kalleinta, mitä hänellä on: aikaa.
— Napoleon

Huomasin, että käyttämätön tavara voi tehdä kaksi ihmistä onnelliseksi: vastaanottajan joka sitä oikeasti tarvitsee ja minut, sillä antaminen on palkitsevaa. Täydellinen turhakekin voi tehdä yhden ihmisen onnelliseksi, sillä luopuminen vapauttaa.

Yhden illan täyssiivouksella voi olla paikkansa, mutta se on varsin raskasta (yök!) eikä siitä tule tapaa, jolloin vuoden, parin kuluttua tilanne on taas sama. Aloitin siis vain 30 tavaralla, 30 päivän ajan, vain yksi tavara päivässä — tyhjä luopumistalista jääkaapin ovessa ja täydennys päivittäin.

Jäin koukkuun hyvään fiilikseen. Plussaa oli myös se, että muutaman kuukauden jälkeen minun elämäni tarkoitus juuri nyt kirkastui entisestään. Tuollaiset pikku jutut tuuppaavat hukkumaan tavaroiden sekaan.

Minkä tahansa asian hinta on yhtä kuin sen vaatima aika elämästä.
— Henry David Thoreau

Jos viisaasti tahdot liittyä luovuttajien kerhoon, älä aloita puolisosi Tex Willer -sarjakuvakokoelmasta, vaan tee surutyö omien tavaroidesi parissa. Aloita vaikka niistä tavaroista, joita et ottaisi edes ilmaiseksi vastaan, jos sinulla ei sitä jo olisi.

Jos homma tuntuu mielekkäältä, jatka vielä toinen kuukausi. Ehkä kolmaskin! Millaista olisikaan elämä, jos vain tärkein jäisi? Jos jokainen paita olisi lempipaita, jokainen koriste-esine olisi lempikoriste?

Luopumisen hyve paljastaa asioiden todellisen arvon. Luopuminen paljastaa sen, millä sinä voit oikeasti täyttää oman tyhjän olosi.

Lopulta tavarat ovat kuitenkin vain harjoittelua todellisen haasteen edessä: turhasta tekemisestä on vielä tärkeämpää luopua. Stephen Covey nosti tehtävälistojen yläpuolelle lopetettavien tehtävien listan. Myös Jim Collins huomautti, että menestys vaatii täydellisen panostuksen tärkeimpiin asioihin ja se merkitsee turhasta luopumista.

Siksi luopumisen hyve ei rajoitu kotiin ja tavaroihin, mutta niillä on hyvä harjoitella.

Kaikella on aikansa ja paikkansa. Myös tavaroilla. Kun tavaran aika on ohi, sen paikka ei enää ole luonasi.

Muita juttuja

One thought on “30 päivää, 30 tavaraa: Luopumisen hyve säästää aikaa, tahkoaa tulosta

Comments are closed.