Lue tyynesti tekstejä joita vihaat

Jokaisen meidän pitäisi lukea tekstejä, joiden kanssa on täysin eri mieltä. Ja kaiken lisäksi luku-urakassa on säilytettävä mieli tyynenä. On nimittäin hyödyllisempää tulkita vastustajan tekstejä ymmärtäen kuin päivitellen tai raivostuen.

Tapanani on lukea blogeja, joiden kanssa olen eri mieltä. Yritän lukea niitä tyynesti – ja se jos mikä on pahuksen vaikeaa.

Koetan silti löytää vihaamistani blogeista jotain, josta voisin olla samaa mieltä. Yritän ymmärtää, miksi tuo ihminen ajattelee ja tekee noin. Pyrin parhaani mukaan lukemaan tekstiä neutraalisti, en kiukkuisten linssien läpi.

Tulevaisuuden yhteiskunnan pahimpia uhkia on ihmisryhmien eriytyminen. Kun toista osapuolta ei ymmärrä, hänet saa epäinhimillistää. Tämän jälkeen vastapuoli on enää pelkkä lauma elukoita, joten heitä voi kohdella miten sattuu. Homot hirteen! Homokammoiset hirteen! Mamut hirteen! Rasistit hirteen!

Sosiaalinen media eriyttää tehokkaasti. Seuraamme Twitterissä vain samanmielisiä, hyväksymme Facebook-kavereiksi vain oman verkostomme ihmisiä, luemme vain samanlaisia blogeja kuin omammekin, käymme vain tutuilla keskustelupalstoilla.

Toki tämän eriytymisen pystyy tekemään ilman sosiaalista mediaakin: luemme oman puolueemme tai oman asuinkuntamme lehtiä, seuraamme oman harrastuksemme uutisointia ja tilaamme vain oman ammattikuntamme julkaisuja.

Nuoret äitibloggaajat, salaliittoteoria ja Homma-foorumi

Yhteiskunnassamme näkyy jo selkeästi ryhmittymiä, jotka eivät enää tunnista mitään muuta totuutta kuin oman totuutensa.

Nuoret äitibloggaajat eivät näe mitään riskejä tunnistettavassa lapsibloggauksessa, jossa muksusta kerrotaan maailmalle kaikki kehitysvaiheet potasta poikaystäviin. Heidän koko ystäväpiirinsä tekee samaa, joten tunnistettava lapsibloggaaminen näyttäytyy ainoana oikeana tapana toimia. Kriittiset äänet ovat idioottien ääntä.

Toinen vastaava ryhmä on ”new world order” -uskovaiset. Salaliittoteorioihin uskova väki näkee rokotteet kontrollikampanjana, demokratian huijauksena ja kännykät kauko-ohjauslaitteina. He lukevat Magneettimediaa ja toistensa blogeja, ja uskovat vilpittömästi asiaansa. Kriittiset äänet ovat idioottien ääntä.

Kolmas esimerkki tulee Homma-foorumilta. Siellä maahanmuutto on monen mielestä automaattisesti pahaa, ja vahva oikeistolainen näkökulma on ainoa oikea. Jokainen maahanmuuttajan tekemä rikos uutisoidaan todisteena, mutta kantaväestön tekemät rikokset ovat ”normaalia taustahälyä”. Kriittiset äänet ovat idioottien ääntä.

Tällainen ajattelumalli on äärimmäisen vaarallista. Jos omaa totuutta vahvistetaan vain samanmielisten viestillä, pian kaikki vastakkaiset ajattelumallit alkavat näyttää haihattelulta tai virheargumentoinnilta. Yhteiskunta lokeroituu, emmekä enää kykene ymmärtämään muita näkökantoja.

Mikä on pahin ryhmittymä?

Olen jo löytänyt pahimman ryhmittymän. Se koostuu kaltaisistani asiantuntijabloggaajista.

Me kuvittelemme oman älymme olevan niin analyyttinen ja erheetön, että emme näe itseämme minkään ryhmän edustajana, vaan koemme olevamme individualistisia ajattelijoita.

Niputamme kyllä muut yhteen: On muotibloggaajia. On demareita. On hommafoorumilaisia.

Kun niputus on tehty, ryhmään on helppo liittää adjektiiveja ja ominaisuuksia. Muotibloggaajat ovat pinnallisia. Demarit eivät ymmärrä yritystoimintaa. Hommafoorumilaiset ovat idiootteja.

Mutta me asiantuntijat. Oi, me asiantuntijat. Me emme kuulu mihinkään ryhmään, sillä olemme vapaita ajattelijoita. Meillä on persoona, meillä on henkilöbrändi.

Käymme toistemme blogeissa vahvistamassa tätä ajattelua, ja kirjoitamme kirja-arvosteluja toistemme teoksista. Suosittelemme toisiamme Twitterissä. Ystävystymme verkossa, sovimme treffit kahvikupin äärelle ja ymmärrämme toisiamme.

Melko usein olemme yrittäjiä, ja meissä näkyy usein enemmän tai vähemmän oikeistolainen ajatusmaailma. Tätäkään emme tietenkään tunnusta, koska olemme yksilöitä.

* * *

Meidän jokaisen pitäisi lukea tyynesti tekstejä, joita vihaamme. Silti aivan liian usein luemme niitä naureskellen, pöyristyen tai kammoksuen.

Muita juttuja

6 thoughts on “Lue tyynesti tekstejä joita vihaat

Comments are closed.