Hankkiudu tekemisiin rasittavien tyyppien kanssa

ärsyttävät tyypit

Ympäröimme itsemme mielellämme samanmielisillä ystävillä. He ovat mukavaa seuraa, mutta hyveitä opimme tehokkaammin haasteellisemmissa kohtaamisissa.

Hyvekirjallisuutta on mukava lukea. Yleville hyveille sopii nyökytellä ja ajatella, kuinka hienoa elämä on, kun persoona vain jalostuu. Hienoja periaatteita meditoitaessa oma luonne alkaa tuntua erityisen hyveelliseltä.

Viisaudella punnitsen eteeni tulevat tilanteet. Teen oikeudenmukaisia ratkaisuja, tarvittaessa rohkeastikin. Etenen jalon näkyni johtamana – ja kuinka nöyrästi. Rakkauteni suuruuden osoitan siinä, kuinka taitavasti osaan toimia työpaikan nihkeimmän tyypin kanssa.

Ärsyttävät tyypit ovat peilisi

Todellisuudessa ajattelemme itsestämme keskimäärin epärealistisen positiivisesti. Ja kun kova koetus tulee eteen, todellinen minämme pulpahtaa esille välittömästi.

Työpaikalla sinua jatkuvasti jallittanut nilkki on keksinyt uuden tempauksen pääsi menoksi, ja sinä päätät – kostaa. Kotiin tullessasi puolisosi marmattaa sinulle epäoikeudenmukaisesti jostain mitättömästä pikkuseikasta, jolloin menetät malttisi ja sanot pari toisen sielua viiltävää valittua sanaa. Lapsesi on päättänyt olla tottelematta kohtuullisia pyyntöjäsi, mittasi tulee täyteen ja räjähdät.

Emme ole todellisuudessa sellaisia hyvesankareita, kuin joskus ehkä luulemme olevamme. Tällaisen realismin löytäminen on kuitenkin hyvä lähtökohta hyveiden polulla. On hyvä nähdä totuus itsestä.

Realistinen kuva itsestä paljastuu erityisen nopeasti, kun hankkiudut tekemisiin rasittavien tyyppien kanssa. Siksi se onkin suositeltavaa! Rasittavien tyyppien kanssa voi myös ”harjoitella” hyveitä. Niinpä saat heistä itsellesi hyvän peilin sekä kelpo ”harjoitusvastustajia”.

Kotitreeni hyveiden parissa

Mistä tällaisia rasittavia tyyppejä löytyy? Jos elät parisuhteessa, löydät harjoituskumppanin erittäin läheltä – ellei sinua ole sitten siunattu itse enkelillä taivaasta (joskus käy niinkin).

Puolisosi on tuskin rasittava koko ajan, todennäköisesti ei edes kovin usein, vaikka tämä on toki kovin yksilöllistä. Mutta kun äkkäät toisen alkavan käydä merkittävästi hermoillesi, tilanteesi on koittanut, hyveharjoitukset alkakoon!

Hyvejohtajuus.fi-sivuston aineiston omaksuneena tiedät täysin kuinka toimia, mutta kykenetkö siihen? Jos onnistut, rasittavana alkanut tilanne saattaa päättyä yllättävän rauhallisissa merkeissä.

Toinen vaihtoehto voi tietenkin olla, että hyveellinen käytöksesi on puolisostasi täysin epäluonnollista ja hän käy entistä rasittavammaksi. Tämäkään ei ole huono käänne, koska siten saat pitkitetyn harjoituksen.

Kotona läheisten ihmisten ärsyttävyys johtuu osittain siitä, että he ovat sinulle tärkeitä ja saattavat toimia toisin kuin toivoisit. Muunlaisissa elämäntilanteissa kohtaat tyyppejä, jotka eivät ole sinulle tärkeitä ja jotka ovat yksinomaan rasittavia. He ovat melkein kotijoukkojakin haastavampia ja siten parempia sparraajia.

Näinä aikoina löydät sparraajan helposti

Hankkiudu tekemisiin sellaisten henkilöiden kanssa, joiden syvimmät arvot ja koko elämänkatsomus on toisenlainen kuin sinulla. Jos olet arvoliberaali, etsi käsiisi kunnon perinteisten arvojen puolustaja. Jos olet konservatiivisesti virittynyt, tutustu ihka-aitoihin city-vihreisiin.

Näinä aikoina kaikille hyveiden etsijöille ovat koittaneet kissanpäivät. Puhekouluttaja Juhana Torkki arvioi taannoin, ettei eduskunnan äskettäisessä debatissa avioliittolain muuttamisesta juuri kukaan malttanut tai edes halunnut kuunnella sitä, miten toisella tavoin ajattelevat näkevät asian.

Samaa on nähty viime aikoina nettipalstoilla: järkiperäistä keskustelua aiheesta on vain vähän, mutta sitäkin sankarillisemmin on kunnostauduttu vähättelyn, pilkan ja halveksimisen jaloissa taidoissa. Se ei ole hyveen tie.

Nyt löydät kuitenkin takuulla ihmisen, joka on kanssasi ajankohtaisesta avioliittoaloitteesta eri mieltä, ja hän on varmasti aivan poikkeuksellisen ärsyttävä tyyppi. Vaikka olet eri mieltä, kuuntele häntä ja kohtele häntä hyveiden viitoittamalla tavalla.

Tämä harjoitus on varsin haastava ja sopii vain todellisille alan harrastajille. Lopputulos voi olla kuitenkin yllättävä: saatat löytää itsestäsi uusia puolia, kenties siitä ärsyttävästäkin tyypistä – ja ehkä jopa näkemyksesi liikahtaa.

Hyveet johtavat muutokseen

Vaikka puheessa ”harjoitusvastustajasta” onkin humoristinen sävynsä, asialla on aivan todellinen, vakava puolensa. Ympäröimme mielellämme itsemme kanssamme samanmielisillä ystävillä. Siinä ei ole sinänsä mitään pahaa. Todellinen luonteemme koulitaan kuitenkin erilaisissa tilanteissa.

Vaikeiden ja rasittavien tyyppien kanssa käydyt ”hyveharjoitukset” voivat vaikuttaa siten, että emme pidäkään toista enää niin ärsyttävänä, emmekä suhtaudu häneen enää edes leikkimielisesti ”harjoitusvastustajana”.

Voi myös hyvin olla, että kohtaamisen kautta myös toinen muuttuu: hän näyttää itsestään uusia puolia, jotka ovat olleet aiemmin piilossa. Kun toinen ei enää olekaan niin ärsyttävä, hänen roolinsa ”hyvesparraajana” tietenkin vähenee, mutta tilalle voi tulla jotain sitäkin parempaa: aitoa toveruutta.

Muita juttuja

4 thoughts on “Hankkiudu tekemisiin rasittavien tyyppien kanssa

Comments are closed.