Lukija, miksi sinusta tuli toimittaja?

toimittaja1

Olemme oppineet kriittisiksi lukijoiksi. Niin kriittisiksi, että lopulta sosiaalinen media teki meistä itsestämme toimittajia.

Saat tehtävän.

Äläkä huijaa. Lue tässä vaiheessa vain oma tekstisi. Voit kyllä myöhemmin palata siihen toiseen.

Nyt kun olet lukenut oman uutisesi, montako päiväsakkoa antaisit tekijälle? Wikipedian mukaan lievän pahoinpitelyn rangaistushaarukka on 5–20 päiväsakkoa.

Jos olet syntynyt alkuvuonna, antaisit todennäköisesti lievemmän rangaistuksen kuin ne, jotka ovat syntyneet loppuvuonna.

Ja nyt saat klikata toistakin linkkiä, niin huomaat uutisten eron.

Monen torven maailmassa

Kumpikin uutinen antoi todenmukaisen kuvauksen, mutta näkökulma vaihtui. Molemmissa teksteissä kerrottiin vain ne seikat, jotka olivat edullisia tekstin tarkoituksen kannalta. Kumpikin siis johdatteli lukijaa tarkoitushakuisesti joko pieniin sakkoihin tai isompiin sakkoihin.

Ja tätähän se on. Asumme nykyään monen totuuden maailmassa. Horjumme valintojen alla päivittäin: Venäjä vai Ukraina? Isot koulut vai kyläkoulut? Korvavalo vai vitamiinit? Kova rasva vai kasvirasva? Kovemmat rangaistukset vai yhteiskuntaan integroiminen? Ilmastonmuutos vai normaalia jääkausien vaihtelua?

Näiden valintojen tueksi me luemme, kuuntelemme ja keskustelemme. Valitsemme usein omaa kantaamme tukevia tekstejä ja hieman harvemmin niitä vastakkaisia. Niinpä monesti pysymme kannassamme, vaikka lupasimme itsellemme pohtia asiaa neutraalisti.

Tällaista monen totuuden maailmaa ei ollut ennen. Aikaisemmin kategorisesti ”lukeminen oli hyvästä”, koska kirjoissa ja lehdissä asusti vain faktoja. Oli ilmeisesti olemassa jokin yhteiskunnallinen Suuri Totuus, joka karttui kirjoittamalla ja lukemalla.

Ennen oli vain kristinusko, valkoiset kantasuomalaiset, sankarillinen talvisota, vaivalla koottu Kalevala, sukupuolien roolit ja ikuiset kesäpäivät. Olemme menettäneet tämän hyvässä ja pahassa. Auvoisuus on vaihtunut epävarmuuteen, mutta myös yksipuolisuus on vaihtunut laajempaan ymmärrykseen.

Nykyään me tajuamme, että kaikki tekstit ovat jollain tapaa puolueellisia. Jokainen teksti kantaa mukanaan julkaisijansa hattua ja roolia. Yksi lehti on ”vassareiden valtaama”, ja toinen on ”kokkarien kerho”. Kolmas on elitismiä, ja neljäs on populismia.

Me tiedostamme tämän puolueellisuuden. Me ymmärrämme, että kirjoittaja voi painottaa tekstiään haluamaansa suuntaan ja ohjailla lukijaa hyvinkin hienovaraisesti.

Totuus tulee, ota koppi

Kaikki totuus realisoituu kielessä. Väitän (toki keittiöfilosofin kirjekurssini pohjalta), että koko totuuden käsitettä ei ole olemassa ilman kieltä. Vasta ääneen lausuttu tai näkyväksi kirjoitettu teksti antaa meille mahdollisuuden arvioida jonkin asian todenperäisyyttä.

Tässä onkin melko muheva arkipäivän paradoksi. Totuutta ei ole olemassa ilman kieltä – ja toisaalta kaikki kieli on puolueellista.

Tämä paradoksi saattaisi musertaa meidät alleen. Voiko mihinkään enää luottaa? Mistä tiedän, mikä on totta? Lukutoukka hämmentyy ja puhdistaa silmälasejaan.

Lukija koteloituu; esiin lentää toimittaja

Me lukijat olemme parina viime vuosikymmenenä oppineet velvollisuutemme. Osaamme olla jo kriittisiä. Emme hotkaise mitä tahansa haistamatta ensin. Haluamme ymmärtää viestijän vaikuttimet ja tuntea julkaisijan taustat.

Meistä on tullut toimittajia. Ennen vanhaan saatoimme luottaa siihen, että ammattitoimittaja oli ottanut puolestamme selvää asioista ja että tekstistä löytyi totuus. (Tämä oli toki harhaluulo, mutta näin me silti yhteiskuntana uskoimme.) Sen sijaan nykyään on lukijan tehtävä kerätä löytämäänsä tietoa, lajitella ja suodattaa, etsiä vastakkaisia näkemyksiä, tarkkailla havaintojaan ja vetää johtopäätökset.

Tämän vuoksi lukijasta on tullut julkaisija. Hän jakaa tietoa Facebookissa, kirjoittaa näkemyksiään blogissa ja etsii videoita Youtubessa.

Sosiaalinen media teki meistä toimittajia. Kun tajusimme, että tekstiin ei voi enää luottaa, aloimme julkaista sitä itse. Näin ainakin tiedämme, kenen hattua teksti kantaa.

Muita juttuja

One thought on “Lukija, miksi sinusta tuli toimittaja?

Comments are closed.