Rohkeus – jokaisen ulottuvilla

9217191 - activities on the pool, children swimming and playing in water, happiness and summertime

Rohkeus on sankarin ominaisuus. Ja me kaikki ihailemme sankareita. Sankaruudessa on jotain yli-inhmillistä, jotain joka ylittää tämän maailman lainalaisuudet ja rajoitukset. Sankarin tekee sankariksi juuri hänen rohkeutensa.

Hän on jotain enemmän, enemmän kuin me tavalliset, ikään kuin puoliksi jumala ja puoliksi ihminen. Sankari on onnistunut tekemään invaasion siihen myyttiseen ja selittämättömään, jota me kaikki kaipaamme.

Suuri osa elokuvista ja suurista tarinoista kertovat juuri tästä. Ihmisistä, jotka ovat onnistuneet rikkomaan tavallisuuden rajat ja astumaan ulos siitä harmaasta arjesta, jossa me kaikki enemmän tai vähemmän näytämme tarpovan ja josta on tullut vankilamme. Sankari on onnistunut siinä, missä me emme vielä ole, mutta jossa me toivoisimme olevamme. Sankari on rohkea ikään kuin meidän puolestamme, sillä hän kantaa sankaruuteen liittyvät riskit ja me pääsemme hänen vanavedessään ikään kuin ilmaiseksi nauttimaan omasta uinuvasta sankaruudestamme. Hän on sitä mitä mekin olemme, mutta jota me emme uskalla olla.

Mutta mitä tuo rohkeus on – ja kenellä sitä loppujen lopuksi on?

Monet ihmiset jättävät tekemättä, mitä heidän pitäisi ja vetoavat rohkeuden puutteeseen.

He ajattelevat, ettei heissä ole rohkeutta, koska he pelkäävät. Mutta eikö rohkeutta tarvita juuri siksi, että pelkää? Kun katsomme sankaruutta matkan päästä, vaikka elokuvien kautta, käy varsin selväksi, että se mikä meitä sankareissa kiehtoo on se, että he tekevät mitä heidän pitää, vaikka heitä pelottaa. Sankarit näyttävät joskus pelkäävän aivan silmittömästi. Pelon voittava rohkeus on juuri se, mikä meitä kiehtoo.

Mutta kun sanon itselleni, ettei minussa ole rohkeutta, vapautan itseni ovelasti syyllisyydestä. Sillä syyllisyys on seuraus siitä, ettei tee sitä mikä pitäisi tehdä. Vetoamalla rohkeuden puutteeseen vapautan itseni vastuusta. Ja silloin menetän itsekunnioitukseni, sillä annan pelon ja arkuuden ohjata minua.

Joskus kuulen tällaisten ihmisten kysyvän, että mistä sitä rohkeutta sitten saisi? Siihen vastaan, ettei rohkeutta saada, se otetaan käyttöön. Toisin sanoen: rohkeus on ominaisuus, joka meillä kaikilla on mutta jota vain harvat käyttävät. Miksi näin on? En tiedä enkä osaa sanoa tietääkö kukaan, sillä rohkeudessa on jotain selittämätöntä, mystistä, myyttistä ja taianomaista. Juuri siksi se meitä kiehtoo. Emme siis kykene sitä määrittelemään, vangitsemaan tai kontrolloimaan. Se on eräs niistä inhimillisistä ominaisuuksista, jotka eivät taivu vasemman aivolohkon määrittely-yritysten edessä. Se on selittämätön ja pysyy selittämättömänä.

Muita tällaisia selittämättömyyksiä ovat esimerkiksi intuitiivisuus ja luovuus. Emme me tiedä mistä ne tulevat ja mihin menevät. Emme pysty niitäkään määrittelemään tai kontrolloimaan. Mutta silti ne ovat olemassa ja tiedämme mistä puhumme, kun puhumme luovuudesta tai intuitiivisuudesta. Ehkä nämä ovat juuri niitä suurimpia kiehtovuuden aiheita meissä ihmisissä.

Miksi sitten jotkut käyttävät rohkeuttaan ja toiset eivät? Ehkä se liittyy egoon. Egonsa varassa oleva ihminen on varsin tietoinen itsestään, hän on omavoimainen ja itseriittoinen. Ego ei siedä virheiden tekemistä eikä erehtymistä, sillä silloin sen kaikkivaltius olisi uhattuna. Siksi egoon voimakkasti samastunut ihminen ei käytä rohkeuttaan, sillä se johtaisi tekemiseen, jota hän ei hallitse. Hänen egonsa voisi saada naarmun, erinomaisuutensa kolhun, eikä hän välttämättä olisikaan suvereeni. Parempi siis vain tehdä sellaista, minkä hallitsee ja mikä ei vie mukavuusalueen ulkopuolelle.

Rohkea ihminen sitävastoin ei ole liian huolissaan vaikutelmista, mikä hänellä on muihin.

Hän uskaltaa olla erehtyvä, tehdä virheitä ja jopa eksyä. Mutta hänellä on sitä vastoin voimakas intuitiivinen palo tehdä se, minkä kokee oikeaksi. Voisiko siis sanoa, että rohkeus on nöyrän ihmisen ominaisuus? Sellaisen, joka ei ripusta ihmisarvoaan täydellisyyden varaan, ei ole liian huolissaan siitä mitä muut hänestä ajattelevat, viittaa kintaalla sovinnaisuudelle ja uskaltaa seistä yksin, vaikka hänelle naurettaisiin ja hänet hylättäisiin?

Kiehtooko rohkeudessa itse asiassa se, että rohkea ihminen on astunut egonsa ulkopuolelle ja elää vapaana sen vankilasta? Se myyttinen ja taianomainen maailma, jota suuret tarinat kuvaavat, onkin itse asiassa egosta vapaata elämää. Siis hengellistä elämää. Sitä, jossa ihminen ei itse enää olekaan elämänsä keskiössä, vaan on luovuttanut paikan jollekin itseään suuremmalle. Suuremmalle merkityksellisyydelle, suuremmalle Rakkaudelle. Ihminen ei näytä riittävän oman elämänsä selitykseksi eikä tarkoitukseksi, vaan hän kaipaa koko ajan jotain suurempaa. Tähän suurempaan rohkeus voi hänet johdattaa.

Mutta ensin täytyy pienentyä, egon murentua, tulla sellaiseksi, joka on aina tiennyt olevansa mutta jota ei ole uskaltanut tietää.


Tulevia Tommy Hellstenin tilaisuuksia:

Webinaari rohkeudesta 15.9. klo 19. Tervetuloa mukaan tunniksi varsin kiehtovan aiheen pariin! Ja jo torstaina 25.8. klo 19 on vuorossa syksyn ensimmäinen webinaari. Siinä käsittelen olemisen ja tekemisen välistä tasapainoa. Mitä on sellainen tekeminen joka syntyy olemisesta? Tervetuloa mukaan siis varsin tärkeiden aiheiden pariin.

3.9. lauantaina klo 14-18 vietämme myös 25–vuotisen kirjailijanurani juhlaseminaaria Savoy-teatterissa Helsingissä. Esillä ovat paitsi minä, opetusneuvos Kalevi Virtanen ja kirjailija-valmentaja Isa Merikallio. Iltapäivän juontaa Lorenz Backman. Samassa tilaisuudessa julkaistaan myös Ihminen tavattavissa –ohjelmassa valmistuneiden mentoreiden yhdessä kanssani kirjoittama kirja MINUIKSI. Se on yhdentoista rehellisen ihmisen kasvukertomus todeksi tulemisesta. Lippuja (25 eur) saat Ticketmasterista. Tervetuloa tännekin! Hotelli Arturista saa koodinimellä ”Hellsten” huoneet erikoishintaan, jos vaikka tulet kauempaa.

Muita juttuja