Koska tunsit olosi arvostetuksi?

41041584 - portrait of a grandfather wearing blue checkered shirt and his small pretty granddaughter lying near looking at each other and smiling, isolated on a white background

Palauta mieleesi hetki, jolloin olet tuntenut itsesi arvostetuksi. Sillä hetkellä olet luultavasti tuntenut olosi vahvaksi, taitavaksi, rakastetuksi. Uurastukset ovat muuttuneet kevyeksi ja asioiden mielekkyys on ollut kohdillaan. Kun olimme lapsia, vanhempien arvostus pieniäkin tekemisiämme kohtaan oli tärkeätä. Ja pelkästään olemassaolomme sai heidän kasvoilleen tyytyväisen ilmeen. Jotenkin tiesimme ja tunsimme olevamme erityisiä ja arvostettuja, vaikka emme asiaa näin sanallistaneet.

Ne meistä, jotka ovat kokeneet tätä lapsena, ymmärtävät odottaa samoja kokemuksia elämässään uudestaan. Jotkut meistä ovat jääneet vaille tätä vanhempien kritiikitöntä arvostusta ja siten kaipaavat sitä elämässään myöhemmin eri tavoin. Arvostetuksi tulemisessa ihmiseen puhaltuu hyvä henki, olemassaolon lempeä tuuli, joka kuljettaa pitkälle.

Kirjoitan tätä kolumnia Münsterin illan viileydessä. Kaupunki sijaitsee noin 472 kilometrin päässä Berliinistä länteen. Paikkaa voisi kuvailla tyypilliseksi saksalaiseksi pikkukaupungiksi, jota ympäröivät puistot ja talojen yksityiskohtien kauneus. Syy täällä olooni on osallistuminen Sokraattisen dialogin viikonloppuun.

Sokraattinen dialogi on ryhmäkeskustelun muoto, jossa varsin kurinalaisesti lähdetään tutkimaan valittua aihetta ja etsimään siihen vastauksia. Ryhmä työskentelee koko viikonlopun, perjantaista sunnuntaihin saman kysymyksen äärellä. Tämän viikonlopun aikana pohdimme kysymystä ’mitä tarkoittaa tulla arvostetuksi?’. Ryhmän vetäjä on Englannista ja osallistujat eri puolilta Eurooppaa. Kansainvälistä ryhmäämme yhdistää kiinnostus filosofisiin työtapoihin ja englannin kieli.

On lähes hämmästyttävää, miten toisilleen vieraat ihmiset voivat saada yhteyden toisiinsa ja jakaa ajatuksiaan, joita on tapana pitää taustalla. Jakamalla näitä asioita ihmiset tulevat näkyviksi oman ytimensä kautta. Tarkoitan tällä sitä, että sokraattisessa dialogissa on mahdollisuus pysähtyä tarkastelemaan niitä näkemyksiään, jotka rakentavat itsenä olemista. Hyviä esimerkkejä ovat vaikka hyveet, käsitykset elämän peruskysymyksistä, kuten kuolemasta, rakkaudesta jne. Dialogisella työtavalla voi lähestyä myös työyhteisön tai johtamisen haasteita. Mitä tarkoittaa ’tulla arvostetuksi’ on kysymys, jota en ollut aktiivisesti pohtinut aikoihin ennen tätä viikonloppua.

Millaisissa tilanteissa löydämme arvostuksen tunteita? Ja mitkä niistä ovat meille tärkeitä? Joku ihminen voi arvostaa sinua asiasta, joka ei tunnu niin tärkeältä. Tämä on silti arvostamista ja se kannattaa ottaa vastaan. Kun itse arvostaa jotain ihmistä, voi vaikka listata, miksi arvostaa juuri tätä henkilöä. Muutama vuosi sitten hieno mentorini Raisa pyysi minua valitsemaan yhden henkilön, jota arvostan tai ihailen. Tässä prosessissa minulle oli olennaista kirkastaa, mitkä ominaisuudet kuuluivat arvostamalleni henkilölle. Näinkin yksinkertaisella tavalla voi oivaltaa itsestään paljon lisää. Hyvät esikuvat ja ihanteet ovat tarpeellisia, ne ohjaavat myös meitä toimimaan tavoilla joita itse arvostamme.

Ajoittain kuulee puheen siitä, että arvot ovat vanhanaikaisia. Olen eri mieltä asiasta. Arvot ovat aina ajankohtaisia. Ilman käsitystä arvoista yhdessä toimiminen ei onnistu suotuisalla tavalla. Ilman arvoja ihminen seisoo autiolla pinnalla. Ilman arvoja ei ole mitään kehitettävää ihmisten yhteisessä elämässä. Kun pyrimme kohti kestäviä arvoja, annamme myös toisille arvostusta. Niin, juuri sellaista arvostusta kuin itse haluamme kokea. Yksinkertaisen kaunista.

Muita juttuja