Työ on kärsimystä ja elämän tarkoitusta

62354040 - volunteering, charity, cleaning, people and ecology concept - group of happy volunteers with garbage bags cleaning area in park

Työ ei ole välttämätön paha, vaan työ tuo elämään merkitystä. Elämässä on paljon muutakin kuin työ, mutta paljon elämästä on myös työtä. Arjen aherruksesta löytyy sisältöä elämään vaikka puunaisi junan vessoja.

Kaikki työ on merkityksellistä

En oikein tiedä, mitä ovat paskaduunit. Olen poiminut marjoja, siivonnut, tehnyt lumitöitä ja myynyt ovelta ovelle. Ehkä paskaduunilla tarkoitetaan jotain tällaista?

Työn pitäisi olla coolia. Töissä pitäisi saada toteuttaa itseään. Töissä pitäisi olla kivaa. Minun työni pitäisi muuttaa maailmaa.

Väärin. Töissä ei ole aina kivaa eikä siellä aina voi toteuttaa itseään. Joskus pitää vain jyystää ja se on ihan ok.

Älä unohda, että on erittäin merkityksellistä ja kunniallista elättää itsensä. Kaikilla ei siihen ole mahdollisuutta. Kuitenkin jokaisen työhön kykenevän tulisi aktiivisesti tavoitella itsensä elättämistä, vaikka se ei olisi kivaa.

Aikamme yltäkylläisyys on vain muutamien vuosikymmenten peruja. Suuri osa historiastamme on mennyt keräilyyn, metsästämiseen ja maanviljelyyn. Jos intoa ei ole riittänyt, niin on tullut nälkä. Siinä vaiheessa ei ole enää tarvinnut pohtia itsensä toteuttamista.

Meillä ei ole mitään ellemme tuota sitä. Ateriat eivät ilmesty eteemme vain ajatuksen voimalla. Jos haluamme jotakin, niin jonkun jossakin on tuotettava se.

Haluan, että perheeni perustarpeet tyydytetään. En koe materialistista syyllisyyttä, jos voi vaivannäölläni tarjota heille jopa vähän ylitse elämän välttämättömyyksien. Tämä merkitsee, että minun on tehtävä töitä. Kuitenkin jo yksin perheeni tarpeet tarjoavat enemmän kuin kylliksi merkityksellisyyttä arjen aherrukseeni.

Tee hyvää tekemällä työtä

Kylmä totuus on, että kaikki eivät yksinkertaisesti pysty tekemään työtä. Siksi niiden, jotka voivat työtä tehdä, tulee myös tehdä töitä. Vain työtä tehden voimme kantaa toisiamme.

Voidakseni antaa jotakin apua tarvitsevalle minulla täytyy olla jotakin ensin itselläni. Tyhjästä on vaikea nyhjäistä. Auttaakseni minun on tuotettava. Työ on anteliaisuuden edellytys. Tämä ei ole varsinaisesti rakettitiedettä, mutta usein se tuntuu unohtuvan.

Samoin on valtioiden laita. Jotta yhteiskunta voi jakaa hyvää, täytyy siellä jonkun tehdä työtä. Tulevaisuuden mahdollisuudet kaikkein huono-osaisimmille aukeavat, kun ihmiset kansakunnissa näkevät yhdessä vaivaa. Eikä kyse todellakaan ole vain rahasta ja vaihdannasta. Teologi Lester DeKoster on sanonut: ”Työ antaa elämään tarkoituksen, koska työn muodossa teemme itsemme hyödyllisiksi toisille ihmisille.” Työ on toisten tarpeista huolehtimista.

Johtamiskirjallisuudessa on paljon puhetta siitä, mikä meitä motivoi. Samalla voimme kuitenkin helposti unohtaa, että työ on hyveellistä itsessään. Työn muodossa palvelemme lähimmäisiämme. Emme tyydytä tarpeitamme varastamalla tai kiristämällä, vaan olemalla toisille hyödyksi. Siksi työstä löytyy elämään tarkoitusta.

Ja vielä pieni vinkki: olen havainnut, että palveluasenne ja aito välittäminen ovat avaimia menestykseen työelämässä. Parhaat ovat aidosti kiinnostuneita toisten tarpeista. Jos sinulla ei ole työtä, niin tee silti jotakin. Ole hyödyksi. Palvele toisia. Heittäydy vapaaehtoiseksi. Palkka on oikein mukava juttu, mutta merkityksellisyys löytyy toisten palvelemisesta. Suuruutta on tehdä jotain toisten hyödyksi.

Sinä muutat jonkun maailman

Olen tullut töistä kotiin innostuneena ja iloisena. Olen tullut töistä kotiin ahdistuneena ja ärtyneenä. Usein ratkaiseva ero on ollut sanoissa ja kohtaamisissa toisten työntekijöiden kanssa.

Kohtaamiset töissä eivät jää töihin. Ne kulkevat mukanamme meidän koteihimme. Työelämä ei ole oma saarekkeensa. Elämä on yhtä jatkumoa, suuri kokonaisuus. Jos töissä on kurjaa, on vaikeaa vaihtaa riemuun vapaalla.

Jos haluamme tehdä ihmisten elämästä hiukan parempaa, niin olkaamme töissä hyviä tyyppejä. Se nimittäin vaikuttaa ihan parisuhteisiin ja lasten kasvattamisiin saakka. On tietysti paljon pyydetty, että pitäisi olla aidosti rohkaiseva ja empaattinen töissä. Ihmisten kohottaminen ei välttämättä tule aina ihan luonnostaan.

Pieni ponnistelu on silti vaivan väärti, jos haluat työn tuovan elämään enemmän tarkoitusta ja hiukan vähemmän kärsimystä.

Muita juttuja