Luopumisen ristisanatehtävä

Viime aikoina olen miettinyt usein luopumista. Useat ihmiset ovat puhuneet tavaroista luopumisen innostuksesta KonMari-kirjan hengessä. Monet ovat innostuneet järjestelemään maallista arjen omaisuuttaan kirjan tarjoamilla vinkeillä. Ihmiset laativat listoja, järjestyssuunnitelmia, laatikoita ja paikkoja. Olennaista on ylimääräisestä tavarasta luopuminen. KonMari kehottaa erityisesti luopumaan siitä tavarasta, josta ei pidä tai jota ei koe tarpeelliseksi.

Viikko sitten luin Hesarista artikkelia, jossa kerrottiin, miten paljon suomalaiset heittävät vuosittain vaatteita kirpputorikierrätykseen. Näistä vaatteista suurin osa päätyy Afrikan eri maihin. Tavaraluopumisen hienous muuttuu hetkessä tärkeäksi kysymykseksi materiaalin jatkopaikoista. Minne kaikki pois heitetty tavara kulkeutuu? Miten tavaroiden kiertokulkua voisi suunnitella? Kun siivoat omat kaappisi, et useinkaan mieti, mihin tavarat jatkavat matkaansa, kun lasket ne käsistäsi pois. Kiinnymme tavaroihin, mutta useimmiten luopuminen niistä on helppoa.

Toinen luopumista sivuava seikka on ajankohtainen kalenterimania. Ihmiset ovat kiinnostuneita bujoilemaan eli rakentamaan oman kalenterinsa, joka visuaalisesti kuvittaen luodaan persoonalliseksi ja sitä esitellään jopa julkisesti. Bujoilun tarkoituksena on ohjata meitä luopumaan sellaisesta turhasta tekemisestä ja ajankäytöstä, joka vie huomion pois tärkeimmistä tavoitteista. Nykyihmisen elämän yksi missio on olla päämääräsuuntautunut ja asettaa lähitulevaisuuden ja pitkän aikavälin tavoitteita. Saavuttaakseen näitä tavoitteita on luovuttava monesta, erityisesti huonosti käytetystä ajasta.

Luopumisen taidon voi nähdä hyveenä, etenkin jos sen kautta ihminen tavoittelee yksinkertaista ja vaatimatonta elämää. Kohtuullinen elämä nähdään monissa filosofisissa ja uskonnollisissa lähtökohdissa hyvän elämän edellytyksenä. Tämä on erityisen vaikea haaste meidän länsimaalaisten hyvinvointi-ihmisten arjessa. Meille maailma on paljouden, runsauden ja valintojen jatkuvasti auki oleva markkinapaikka. Matka tästä kohti luopumista on pitkä, että sen matkalla tarvitaan toisten opastusta ja neuvoja. Luopuminen on kuin mustavalkoisen elokuvan tunnuslaulu värikkään maailman keskellä. Kuka sitä kaipaisi, kun paljouden keskellä mieli kääntyy luontevasti haluamaan yhä lisää.

Luopumisen kaksi haastavinta näköalaa ovat elämän rajallisuuden käsittäminen ja itselleen henkisesti tärkeistä asioista luopuminen. Molemmat kuuluvat elämän kivuliaisiin kokemuksiin, joihin meitä ei voi valmentaa yksikään kirja, traineri tai valmennusohjelma. Nämä luopumisen kokemuksen ovat syvästi henkilökohtaisia. Ne ovat eksistentiaalisia. Elämän rajallisuuden läsnäolo kirkastuu niissä hetkissä, kun kiinnostuksen kohteita pitää rajata. Tai silloin, kun innostuu jostain asiasta ja tietää, ettei oma elämä todennäköisesti riitä kaiken toteuttamiseen.

Asioita on valittava ja toisista asioista luovuttava. Tämä saattaa olla tuskallista silloin, jos eletty elämä on koostunut vääristä valinnoista tai jopa jäänyt elämättä jonkun turhan syyn takia. Vaikka tämä on inhimillistä ja jopa yleistä meille kaikille, se kirpaisee silti. Kunpa olisi osannut heti elämän alkuaskeleilla tehdä hienoja ja oikeita valintoja. Elämän arvoitukset rakentuvat henkilökohtaisiksi juuri näin. On mahdotonta elää onnistunutta käsikirjoitusta, siksi on syytä olla omalle elämälleen armollinen.

Asiat, jotka ovat meille henkisesti tärkeitä ja muodostavat elämämme voiman, ovat korvaamattomia. Puolisosta, ystävistä tai muusta läheisestä ihmissuhteesta luopuminen on tuskallista, mutta usein myös väistämätön osa elämää. Monet luovat ihmiset myös kokevat luopumisen vaikeutta itselleen tärkeiden työtehtävien äärellä. Kun työ sisältää paljon henkilökohtaista, siitä irrottautuminen aiheuttaa surua. Työt jatkavat omaa elämäänsä ja toisaalta meillä on myös mahdollisuus muistoihin niiden ihmisten suhteen, jotka ovat elämän keskiössämme myös poissaollessaan.

Luopumisen ristikkäin kulkevista kokemuksista voi oppia paljon. Voimme vahvistua ja nähdä itsemme uudestaan. Luopumisen kipeät kohdat voivat kirkastaa itseämme. Tämän itsen kanssa on elettävä koko elämä.

Muita juttuja