Onnellisen yksinäisyyden voima

Muistan elämäni ensimmäisen joulun, jonka vietin yksin. Siitä on noin 20 vuotta. Koristeltu kuusi, kynttilöiden valot ja muutama lahjapaketti havupuun alla. Se oli hyvä joulu. Täynnä onnellista yksinäisyyttä.

Yksinäisyydellä on monet kasvot. Jokaiselle meille se näyttäytyy näillä vaihtelevilla kasvoillaan.

Se voi olla kokemus, etten tule kuulluksi. Ympärillä ei ole ketään, jolle voisin olla oma itseni. On yksinäinen, vaikka on yhdessä. Tai yksinkertaisesti ympärillämme ei ole ketään.

Tai sitten olemme hukassa itseltämme. Yksinäisyys iskee, kun en enää löydä tietä takaisin itseni luokse. Se synnyttää sellaisen yksinäisyyden kuilun, jota kukaan ja mikään ulkopuolinen ei voi täyttää. Eivät ihmiset, työ, tavarat tai juhlajuomat. Silloin olemme hajottavan yksinäisyyden äärellä.

Mutta yksinäisyys voi olla myös jotain aivan päinvastaista.

Yksinäisyys on myös onnellista

Yksinäisyys pitää sisällään myös eheyttävän merkityksen. Englannin kielen sana yksin oleminen ”alone” tulee sanoista ”all one”. Olla yhtä, olla kokonainen.

Voimme kokea sellaista yksinäisyyttä, jossa tunnemme olevamme kokonaisia. Tulemme herkemmiksi vaistoillemme ja kehon viesteille, tiedostamme paremmin asiat, joista pidämme tai emme pidä, sekä mitä aidosti tarvitsemme. Voimme ajatella ja toimia luovasti. Tätä olotilaa kutsun onnelliseksi yksinäisyydeksi.

Silloin yhteys itseen vahvistuu. Tiedämme paremmin, milloin pitää sanoa ”kiitos kyllä” ja milloin ”kiitos ei” ja päästää irti. Eli kykenemme tekemään parempia päätöksiä arjen pyörteissä toisten rinnalla.

Jollekin onnellinen yksinäisyys voi olla kävely luonnossa, istuminen metsästyspassissa, meren ulapan katselu, laulaminen, meditaatiohetki, päiväkirjan kirjoittaminen, tai vaikka matka jonnekin. Se on hetki tai pidempi aika, jolloin ympärillä olevien ihmisten tai kulttuurin normit sekä oikeaa ja väärää luokittelevat viestit eivät tavoita meitä. Ainut mikä tavoittaa meidät on oma vaistonvarainen äänemme. Se ääni, joka tulee ajatuksia syvemmältä ja joka kertoo tarinaansa toisinaan ilman sanoja, vain kehon tuntemuksina.

Joskus riittää lyhyt hetki, mutta ei aina. Toisinaan onnellinen yksinäisyys vaatii tunteja, päiviä syntyäkseen. Joka tapauksessa jokaiselle on olemassa oma paikka tai tekeminen, jossa onnellinen yksinäisyyden kokemus voi syntyä.

Onnellinen yksinäisyys ei tunnu joka hetki hyvältä

Elämän ristiriitaisuuksia on se, että onnellinen yksinäisyys ei joka hetki tunnu mukavalta. Siinä onkin sen salaisuus.

Se vaatii usein syntyäkseen ahdistavan yksinäisyyden läpikulkemisen. Mutta ahdistus on onnellisen yksinäisyyden alkuaskeleita. Se on kehon viesti siitä, että olen jossain risteyksessä, missä minun täytyy valita oma suunta. Ja lähteä kulkemaan rohkeasti sitä kohti.

Silloin auttaa, jos osaa kysyä itseltään oikeita kysymyksiä. Jotkut onnekkaat ovat oppineet nuo kysymykset lapsuudessaan ja sisäistäneet ne äidinmaidon mukana. Suurin osa meistä ei. Mutta jokainen voi ne oppia viisailta kanssakulkijoiltamme tai tarinoista, jotka sisältävät universaaleja elämän viisauksia. Mutta työ täytyy tehdä itse. Ja vastukset kysymyksiin löytää itse. Sen voi tehdä vain onnellisessa yksinäisyydessä. Hetkissä, jossa on itselleen läsnä.

Onnellinen yksinäisyys on vain etappi

Onnellinen yksinäisyys ei ole päämäärä. Se on ennemminkin kelvollinen levähdyspaikka yllätyksiä täynnä olevassa elämässä. Onnellinen yksinäisyys auttaa kulkemaan omaa elämäntietä ja tekemään sen onnellisemmaksi.

Onnellinen yksinäisyys voi olla koukku, johon liian pitkään jäädessään alkaa uskoa sen olevan itse elämän onni. Se saattaa olla kuin helpotuksen huume. Kun sen makuun pääsee, on vaara, että erakoidumme yksinolon luoman suojavallin sisälle. Jos jäämme liian pitkäksi tähän levähdyspaikkaan, voivat mielemme sopukoissa asioiden suhteet muuttua epätodelliseen ja haitalliseen suuntaan.

Onnellisesta yksinäisyydestä tulee palata arjen elämään muiden rinnalle. Sillä onnellinen elämä syntyy yhteisen tekemisen ja kohtaamisten kautta.

Otatko onnellisen yksinäisyyden haasteen vastaan?

Anna itsellesi hyvä joululahja: avaa se lähimpänä oleva lahjapakettisi kysymällä itseltäsi missä ja miten sinulla on hyvä olla yksin, onnellisessa yksinäisyydessä. Ja tee se.

Sitten jatka lahjojen jakoa kysyen samaa rakkailtasi. Ja anna heidän tehdä se.

Muita juttuja