Hyvää elämää koronan aikaan: rakkautta, armollisuutta ja ripaus chiliä

Halu elää on halua elää hyvin. Arjen automaatioita voi olla haastava muuttaa, mutta toisinaan elämä keskeyttää tutun arjen ja rikkovat totutut tapamme. Uusi tilanne on raskas, koska joudumme miettimään valintojamme. Miten minä tässä tilanteessa toimin? Se on raskasta, koska vastauksen on samalla vastattava suurempaan kysymykseen. Miten minä tässä hetkessä elän? Onko se hyvää elämää?

Uusi tilanne vaatii uusia tapoja. Ihminen on riippuvainen muista ja hyvä elämä ottaakin muut huomioon. Puhumme siis rakkauden hyveestä ja siihen liittyvistä tavoista.

Jos tahdon olla rakastava, niin kuinka toimin? Ehkä on helpompi lähestyä kysymystä toisesta suunnasta. Jos tahdon olla itsekäs, niin kuinka toimin? En välitä muiden tarpeista tai terveydestä. Pandemiasta puhuttaessa voi myös unohtua, että tässä yhteydessä ”muut” tarkoittavat koko maailmaa. Minun toiminnallani on maailmanlaajuiset seuraukset.

Maailmanlaajuista rakkautta on pestä omat kädet. Muista ihmisistä välittämistä on välttää omaan naamaan koskemista. Todellinen rakkauden teko on etääntyä fyysisesti muista. Sosiaalinen etääntyminen on viimeinen asia, mitä puhelimella ja nettiyhteydellä varustetussa karanteenissa tulee tehdä, mutta fyysinen etääntyminen… se vasta on rakkautta.

Rakkaus ei kuitenkaan ole vahinko. Se toistuu. Se on tapa. Ja muutoksissa vanha tapa on helposti tiellä. Kun kasvoja on kosketellut useita kertoja minuutissa vuosien ajan, ei sen lopettaminen tapahdu noin vain. Muutos on pakotettava siten, ettei vanhalle toiminnalle jää enää sijaa.

Hiero sormiin ja kämmeniin vahvaa chiliä. Monille saattaa riittää pelkkä mielikuva chilistä käsissä, jotta kasvojen koskettelu loppuu.

Palaa taas käyttämään silmälaseja, vaikka ilman vahvuuksia. Ota kaulaasi suurikokoisen koirasi kauluri. Mitä se ikinä vaatiikin. Perheen kesken voi myös virittää kilpailua ja langettaa kasvoihin koskijalle sakkoa: esimerkiksi pieni määrä chiliä syötäväksi.

Muista, että uuden, kestävän tavan muodostaminen vie helposti viikkoja. Muista myös, että teet sen ennen kaikkea muiden vuoksi, koska muut ihmiset ovat sinulle tärkeitä ja pidät heistä enemmän elävinä.

Olemalla tarkka henkilökohtaisen hygieniasi suhteen olet luultavasti erilainen kuin muut. Rakkautta on asettua naurunalaiseksi muiden silmissä.

Käsienpesun tärkeyttä on korostettu useimmille meistä syntymästä lähtien. Itsekin olisin ollut täyden kympin vauva, mutta kätilö oli pudistellut pettyneenä päätään, kun en syntymän jälkeisissä testeissä muistanut pestä kunnolla sormien välistä enkä kynsien alta. ? En tuolloin, enkä sen jälkeenkään.

Kun kädet on pessyt vuosia vain tietyissä tilanteissa ja tietyllä tapaa, ei muutos tapahdu hetkessä. Millaisia muutoksia ympäristössä on tehtävä, jotta uusi tapa asettuu paikoilleen?

Kotiinpaluukäsipesu on hieno sana. Kotiin saapuessa otat yleensä kengät pois. Laita siis ulos lähtiessäsi kenkien paikalle jokin muistuttamaan pesusta.

Ehkä kädet on hyvä puhdistaa myös ennen ruokailua? Sijoita ruokapöydälle vaikka saippuapala, jonka saa poistaa vasta kun kaikki ovat pesseet kädet.

Miten kädet pestään? Ensiksi: lue THL:n mainiot ohjeet (sivulla on myös tulostettavat versiot ohjeista) tai katso ainakin ohjevideo.

Myös pesussa auttaa chili. Kuvittele (tai muista), että käsissäsi on chiliä, kaikkialla. Se ei lähde ihan vain huuhtaisemalla.

Kunnon pesu kestää vähintään 20 sekuntia. Valitse siis itsellesi tuttu kappale, jota laulat mielessäsi pesun ajan. Tähänkin on palvelu: Wash Your Lyrics.

Tämän suuruusluokan pandemia on meille kaikille uusi tilanne. Olemassa oleva tieto on puutteellista ja joudumme monesti toimimaan oletusten ja arvailujen varassa. Tulet tekemään epäviisaita valintoja. Ehkä olet jo tehnyt. Ole armollinen itsellesi.

Ole armollinen myös muille. Päättäjät joutuvat tasapainoilemaan epävarmojen skenaarioiden ja taloudellisten vaatimusten välillä. Hekin tulevat tekemään myös muita kuin optimaalisia valintoja. Kaikki yrittävät parhaansa.

Osa ei toki välttämättä ymmärrä, että tässä tilanteessa olisi hyvä yrittää parastaan, joten heidän valintansa voi näyttää äärimmäisen itsekkäältä välinpitämättömyydeltä. Voit olla jämäkkä, mutta ole myös armollinen. Vielä pari viikkoa sitten sinäkin saatoit ajatella toisin. Rakkaus on ulotettava myös toisinajattelijoihin.

Ihminen ei ole rakentanut sivilisaatioita ja avaruusraketteja ylivertaisella ajattelukyvyllään, vaan yhteistyöllä. Kukaan meistä ei ole yksin tässä tilanteessa. Toimitaan myös sen mukaisesti.

Hyvän elämän resepti on aina ollut ja tulee jatkossakin olemaan yhteistyö. Hedelmälliseen yhteistyöhön taas kuuluvat rakkaus ja armollisuus — sekä ripaus chiliä.

Kuva: Fabienne Hübener / Unsplash

Muita juttuja