Tanja Karpela ja kaula-aukkorohkeus vs. rohkeus

Tanja Karpela, rohkea nainen?Iltalehti uutisoi Tanja Karpelan puvusta: ”Tanja rohkeampana kuin koskaan”, sillä Karpela pukeutuu Linnan juhliin ”seksikkäässä” 50-luvun puvussa. Mikä erottaa tämän rohkeuden ja rohkeuden, johon hyve osoittaa?

Sana on sama, ja merkityskin osittain sama. Iltalehden rohkeus tarkoitti pelon voittamista, ja vastaavasti myös rohkeuden hyve tarkoittaa pelon voittamista. Taustalla vaikuttava tavoite kuitenkin erottaa nämä rohkeudet toisistaan.

Rohkeuden hyve tavoittelee hyvää — pitkän aikavälin onnellisuutta, tyytyväisyyttä ja ihmisenä kasvua itselle sekä muille. Tanja Karpelan uutisoitu rohkeus ei kuitenkaan tavoittele suurempaa ihmistä, vaan suurempaa kaula-aukkoa syistä, jotka … no, voitaneen olettaa että taustalla on muita syitä.

Sanoilla on merkitystä, mutta niiden merkitys muuttuu. Yleensä huonommaksi.

Tämä vain pohjustuksena huomisen kirjoitukselle hyveistä ja rakastelusta.

Rohkeus — kuten muutkin hyveet — on todellista ainostaan tavoitteen ollessa hyvä.

Muita juttuja

6 thoughts on “Tanja Karpela ja kaula-aukkorohkeus vs. rohkeus

  1. Olit aika lempeä sanoessasi, että Iltalehti käyttää sanaa rohkeus merkityksessä ”pelon voittaminen”.

    Minusta sitä nimittäin käytetään useimmin vain merkityksessä ”paljastava”. 😉

  2. Siinä se yhteys onkin. 🙂

    Kyse on mielestäni siitä kuinka paljon uskaltaa paljastaa. Siinä käydään jotain vastustusta vastaan. Mitä enemmän paljastaa, sitä enemmän rohkenee käydä siveyttä vastaan. Se pelko, joka siinä voitetaan on pelkoa siitä, että teon todellinen luonne nousee esille.

  3. Tuskin kaunis Tanja Karpela syyllistyi mihinkään vääryyteen, vaan lööppilehdistö joka viljelee eufemismeja ja provosoi. Se mikä pelottaa tai kiihottaa myy, voisi olla keltaisen lehdistön ammattietiikka kiteytettynä.

  4. Hyvä pointti. Alunperin kirjoitin, että tarkoituksena ei ole kritisoida Karpelaa, vaan lööppimediaa. Poistin sen kun alkoi mennä vähän selittelyksi noin lyhyessä kirjoituksessa. Olisi varmaan pitänyt jättää paikalleen, niin olisin muistanut asian ytimen. 🙂 Kommentissa meni kaksi asiaa jossain määrin sekaisin, teko ja sen uutisointi.

    Joku lööppilehden päätoimittaja totesi, että teemat jotka myyvät ovat
    – kauhu,
    – kauna ja
    – kateus.

    Sekä seksi.

Comments are closed.