Maanantai-myönteisyyden mullistava merkitys

Maanantai on yleinen synkistelypäivä, jos ei muuten, niin ainakin vitsin tasolla. Mutta maanantai-inholla on syvällisempi vaikutus kuin mitä helposti tulee ajatelleeksi.

Työpaikalla maanantai-aamuna:

– ”Hyvää huomenta!”

– ”Mitä hyvää? Nyt on maanantai. Maanantaissa ei ole mitään hyvää.”

Tutun kuuloista?

Uskon että osa maanantai-inhoilijoista on huumorilla liikenteessä, mutta tosikkojakin varmasti on. Ehkä jopa huumori-ihmisiä enemmän. Ja toisaalta näiden kahden ryhmä ero voi olla hiuksen hieno.

Vaarana on huumorin unohtuminen, vitsin sisäistäminen totuudeksi, negatiivisuuden omaksuminen.

Mutta ongelma jatkuu syvemmälle. Miksi maanantai, ensimmäinen työpäivä, on niin surkea päivä? Viikonloppu on kaukana, paljon työtä välissä? Näin työstä tehdään huono ja inhottava asia. Tällainen asenne on outo, sillä työllä on merkittävä, positiivinen vaikutus onnellisuuteen, niin miesten kuin naisten maailmassa.

Kaikki toivovat merkitystä elämäänsä, myös työhönsä. Maanantaivitsi voi toimia ilman negatiivisia vaikutuksia, jos sillä on vastapaino, mutta harva jaksaa lähteä taistelemaan yleistä ilmapiiriä vastaan (”Maanantait ovat inhottavia. Piste”), erityisesti yhden totuuden Suomessa.

Kuten monissa muissakin asioissa, myös nyt kysymys ”miksi?” paljastaa paljon, jos siihen uskaltaa/osaa vastata rehellisesti ja oikein. ”Miksi maanantait ovat inhottavia?”

Mitä itse vastaisit?

Työterveyslääkäri Ilkka Saarelainen, kysymykseen miksi maanantai tuntuu aina maanantailta:

”Maanantaiangsti alkaa usein jo sunnuntai-iltapäivänä. Maanantai koetaan työviikon ahdistavimmaksi päiväksi koska […] koko tulevan viikon painet kohdistuvat aina työviikon aloituspäivään. […] Nykyisellä työtahdilla arkisin ei jää aikaa harrastuksille ja muulle mukavalle. Siksi viikonloppuihin ladataan usein aivan liikaa odotuksia, jolloin viikonloppukin menee suorittamiseksi ja pää kolmantena jalkana kiitämiseksi.” (Talouselämä 15/2010)

Asenteemme ja valintamme luovat todellisuutta. Negatiivinen asenne maanantaita kohtaan luo negatiivista asennetta työtä kohtaan ja siten käsitys omasta työstä ja sen merkityksestä kärsii.

Voimme valita toisin.

Työllämme palvelemme muita, palveleminen on merkityksellistä, merkityksellisyys on hieno juttu ja maanantait ovat kuin ovatkin hienoja päiviä!

Hyvää huomenta! Meillä on hieno viikko edessämme!

Muita juttuja

3 thoughts on “Maanantai-myönteisyyden mullistava merkitys

  1. Itse asiassa maanantai on viikon paras päivä.
    Nyt jo sunnuntai-iltana on into päällä aloittaa
    uusi viikko uudistuneena ja käydä käsiksi
    tuleviin haasteisiin. Tämä tilanne on mahdollista,
    kun on päässyt elämän rytmiin kiinni; päivät ja
    viikot soljuvat rytmisesti samoin kuin vuoden ajat
    tulevat ajallaan ja omalla painollaan.

    Ajattelen niin, että elämään on tullut rytmihäiriö,
    jos ei asiat tuntuisi tältä ja pitäisi päästä taas
    rytmiin kiinni. Rytmiä voidaan yllä pitää monella
    tavalla. Itselläni ne ovat kristillisen näkemyksen
    tuoma vuosikierto ja hartauden harjoittamiseen liittyvät toimet. Lisäksi rytmiä tuovat työt, harrastukset ja perhe-elämään liittyvät tapahtumat.

    Aki Rogel

  2. Kuulostaa hyvältä, Aki! Ja vertaus vuodenaikoihin on aivan loistava! Sitähän tämä elämä on: tutun ja turvallisen hakemista, mutta kuitenkin vaihtelun vaatimista. C.S. Lewis kommentoi tätä Paholaisen kirjeopistossa (engl. Screwtape Letters, lainaus esiintyy mm. täällä (2sparrows) ja täällä (lions den, devotions)):

    But since He does not wish them to make change, any more than eating, an end in itself, He has balanced the love of change in them by a love of permanence. He has contrived to gratify both tastes together in the very world He has made, by that union of change and permanence which we call Rhythm. He gives them the seasons, each season different yet every year the same, so that spring is always felt as a novelty yet always as the recurrence of an immemorial theme.

Comments are closed.