Ylivoimainen tuholaisten torjuja: moraali

Tansania sen opetti: ilman moraalia liiketoiminta tuhoutuu sisältä päin. Vahva moraali on myös tie menestykseen.

Tansanian matkallamme vajaa vuosi sitten menin kyselemään jo useamman vuoden paikan päällä työskennelleeltä ystävältäni paikallisesta liiketoiminnasta. Liiketoiminnan — saati menestyksekkään sellaisen — pyörittäminen ei kuulemma ollut lainkaan itsestäänselvyys.

Monet olivat yrittäneet käynnistää ja ylläpitää kannattavaa liiketoimintaa. Tuloksetta. Ilmeisesti vain intialaiset ja etelä-afrikkalaiset kykenivät ymmärtämään paikallista kulttuuria ja toimimaan sen ehdoilla.

Käytännössä kulttuurin ymmärtäminen tarkoitti lukuisia sisäisiä tarkistuksia, toinen toisensa jälkeen. Nämä varmistukset, joilla pyrittiin minimoimaan hävikki, toki vaativat veronsa. Myös asiakkailta.

Hiemankin kalliimman esineen ostaminen vaati esimiesten allekirjoituksia ja muiden sisäisten prosessien läpikäyntiä, joka rauhoitti muutenkin leppoisaa tempoa kaupankäynnissä. Tunnissa jos tarvitsemansa yhden tavaran kanssa ehti kassalle, oli ostokeikka kaikin puolin nopea ja onnistunut.

Ja tätä oli siis kannattava liiketoiminta. Länsimaisen vieraan silmään näin paksu kustannusrakenne oli aivan älytön. Jos vain kaikki toimisi askeleen verran paremmin, ilman lukuisia tarkistuksia ja varmennuksia toimitusprosessin joka kohdassa. Mutta sitä olivat jo monet yrittäneet.

Seuraava askel vaatisi — ei enempää eikä vähempää — koko kulttuurin muutoksen ja uuden moraalikäsityksen omaksumisen.

Työntekijät olivat välttämättömiä, mutta täynnä sisäisiä tuholaisia, ehkä näkyvimpänä valmius varastaa työnantajalta. Silti paremmasta tietämättömät eivät voi käsittää kuinka paljon paremmin asiat voisivat olla. Uskon että vastaava ilmiö on vallalla länsimaissa. Emme mekään ymmärrä kuinka paljon paremmin asiat voisivat olla.

Esimerkiksi itsekeskeinen tehottomuus, luottamuspula (työntekijöiden luottamus johtoon, toisin päin) ja työnantajalta varastaminen (aika, toimistotarvikkeet) ovat myös länsimaisia tuholaisia. Siinä missä Tansanialaisen yrityksen (ja koko yhteiskunnan) kasvu riippuu perustavan laatuisen moraalikäsityksen omaksumisessa, niin vastaava kasvu on mahdollista myös länsimaissa — kehittyneen moraalikäsityksen avulla.

Tansanialaisen voi olla vaikeaa nähdä oma kasvupotentiaalinsa ja sama pätee myös meihin. Mutta kuten Seth Godin totesi, seuraava tapa menestyä on johtajuus — ja tämä vaatii kasvamista moraalissa. Tehtaiden tehostamisen ja mainonnan eurojen määräävä aika on pian ohi.

Tuholaiset torjutaan saapuu johtajuudella ja moraalilla, eikä näitä kahta voi erottaa toisistaan.

(Photo credit: Boris Kafka)

Muita juttuja

One thought on “Ylivoimainen tuholaisten torjuja: moraali

  1. Raid: ”Kill’s all dudus dead.” Toi oli hyvä! Tansaniassa itsekin vierailleena tiedän, että swahilin ”dudu” on ötökkä.

Comments are closed.