Karmea Juhannus vuonna 29 jKr.

Juhannusjuhlat eivät aina ole onnellisia. Itse asiassa ensimmäiset juhannusjuhlat olivat karmeat. Niistä voimme kuitenkin oppia jotakin.

Juhlat pidettiin vuonna 29 jKr. neljännesruhtinas Herodes Antipaksen toimesta. Juhlien päähenkilöitä olivat Herodeksen lisäksi hänen velipuolensa tytär Salome ja itse herra Juhannus, eli Johannes Kastaja.

Näistä juhlista on tehty useita oopperoita. Suomalaisista Karita Mattila ja Juha Uusitalo esiintyivät vuonna 2008 Richard Straussin oopperassa Salome New Yorkin Metropolitanissa.

Mistä tässä Juhannuksessa olikaan kyse ja mitä siitä voidaan oppia?

Juhlista ovat kirjoittaneet Rooman juutalainen historioitsija Josefus ja Uuden testamentin evankelistat. Neljännesruhtinas Herodes Antipas, joka ei ollut kuuluisa Herodes Suuri vaan yksi hänen pojistaan, oli pannut Johanneksen vankilaan, mielenkiintoisesta syystä.

Herodes Antipas oli aikaisemmin hyljännyt ensimmäisen vaimonsa Fasaeliin, joka oli Arabia Petrean kuninkaan Aretas IV Filopatriin tytär. Sitten hän oli ottanut velipuolensa Filippoksen vaimon Herodiaan vaimokseen, joka muuten oli Herodeksen toisen velipuolen Aristobuloksen tytär.

Johannes Kastaja oli julkisesti arvostellut Herodes Antipasta. Johannes oli kehdannut väittää, ettei hänellä ollut lupa elää veljensä vaimon kanssa. Sen seurauksena Herodias, Antipaksen uusi vaimo, vihasi Johannesta.

Herodias halusi tapattaa hänet, mutta hänen miehensä ei antanut. Hän tiesi, että Johannes oli hyvä ja jopa pyhä mies. Niinpä hän suojeli Johannesta, vaikka pitkin tätä vankilassa. Kerrotaan, että hän usein mielellään kuunteli Johannesta, vaikka usein vaivaantuikin tämän puheista.

Herodiaalle tarjoutui sopiva tilaisuus päästä Johanneksesta eroon, kun Herodes Antipas järjesti syntymäpäivänään suuret pidot hoviherroilleen, sotaväen päälliköille ja Galilean johtomiehille.

Juhlissa Herodiaan tytär Salome tanssi niin, että Herodes Antipas ja hänen pöytävieraansa olivat aivan haltioissaan. Tanssi oli todennäköisesti aikalailla eroottisesti latautunut. Herodes Antipas lupasi ja vannoin antavansa veljentyttärelleen mitä vain tämä haluaisi, vaikka puolet valtakunnasta.

Tytär kysyi äidiltään neuvoa. Äiti kehottikin tytärtä pyytämään Johannes Kastajan päätä.

Tämä pyyntö yllätti Antipaksen ja hän joutui vaikeaan tilanteeseen. Hän oli vieraittensa kuullen vannonut valan, jota hän ei kieltänyt. Hän antoi käskyn pyövelille hakea Johannes Kastajan pään Salomelle.

Pyöveli teki työtä käskettyä ja toi pään vadilla ja antoi sen tytölle, joka vuorostaan antoi sen äidilleen. Kerrotaan, että Johanneksen opetuslapset kävivät hakemassa ruumiin ilman päätä ja veivät sen hautaan.

Millainen oli ensimmäisen juhannusjuhlan isäntä, Herodes Antipas, johtajana? Hän teki joitakin virheitä, joista ei seurannut hyvää.

Herodes Antipas piti Johannesta vankinaan. Hän kuunteli Johannesta ja tiesi tämän olevan oikeassa. Kuitenkin hän ei toiminut ja elänyt sen mukaan kuin olisi ollut oikein.

Turhamaisuudessa hän korotti itseään ja järjesti itsensä kunniaksi suuret pidot, vaikka ei ollut kuningas.

Lisäksi hän antoi haluillensa vallan. Hän hylkäsi ensimmäisen vaimonsa ja otti veljensä vaimon. Hän nautti veljensä vaimosta ja ehkä myös tyttärestä.

Hän isotteli, luvaten paljon enemmän kuin halusi todellisuudessa antaa.

Sen sijaan, että olisi syönyt sanansa ja pyörtänyt päätöksensä ja siten joutunut muiden silmissä nöyryytetyksi, hän mieluummin säilytti ihmisten kunnioituksen tappamalla miehen, jota salassa arvosti.

Mikä oli Herodes Antipaksen karmean juhannusjuhlan loppunäytös?

Herodes Antipas oli muutama vuotta myöhemmin pääsisäisen aikaan Jerusalemissa. Tällöin maaherra Pilatus oli lähettänyt kiinni ottamansa Jeesus Nasaretilaisen Herodes Antipaksen puheille.

Hän yritti parhaansa saadakseen Jeesuksen kertomaan hänelle viisauksia, mutta jostain syystä tämä ei vastannut hänelle sanaakaan. Totuus oli häneltä suljettu.

Pian tämän jälkeen Herodes Antipaksen ja hänen ensimmäisen appensa välille syttyi sota. Hänet syrjäytettiin ja hänen hallitsemat alueet annettiin Aristobuloksen pojan Agrippan hallittaviksi. Keisari Tiberius karkotti Antipaksen Galliaan.

Kuten tiedämme, Galliassa roomalaisilla ei ollut helppoa.

Muita juttuja

One thought on “Karmea Juhannus vuonna 29 jKr.

  1. Hämmästyneen iloisesti luen / katson Googlen antamaa tulosta noin 7./n haulla ”tanssi Herodes” kun kurkkaan ”tanssii tähtien kanssa” tv:stä kanava 3?.
    Taustassani on samaa kuin
    Kirjoittaja Markku Lepojärvi, taustaltaan kuulovammaisten koulun rehtori ja kehitysyhteistyö-projektien vammaisasioiden konsultti, on ollut naimisissa 30 vuotta, on kolmen aikuisen lapsen isä ja viiden lapsen vaari sekä kolmen lapsen sijaisisä.

Comments are closed.