Avoin kirje tasavallan presidentille

Suomen 12. tasavallan presidentti on nyt valittu. Hyvejohtajuus tarjoaa lukijoilleen mahdollisuuden kirjoittaa presidentille avoimen kirjeen. Tämä ja muut mahdolliset kirjeet ja kommentit lähetetään tasavallan presidentin kansliaan virkaanastujaisten jälkeen.

Arvoisa tasavallan presidentti,

Presidentti on työ. Tätä olette korostaneet kampanjanne aikana, ja olen kanssanne samaa mieltä. Presidentti ei ole vain tehtävä eikä pelkkä virka. Siksi uskon, että hyvejohtajuus on erinomainen asenne työntekoon henkilölle, joka haluaa olla Suomella töissä.

Jos haluaa, että Suomi pärjää maailmalla, täytyy olla erinomainen. Siitä nimittäin on hyvejohtajuudessa kyse.

Suomesta tulee erinomainen, jos jokainen suomalainen on erinomainen. Te tasavallan presidenttinä olette kaikkien palveluksessa ja kaikkien presidentti. Voitte siis harjoittaa alais- ja esimiestaitoja. Tähän auttaa ehdottomasti hyveiden harjoittaminen.

Hyveitä on paljon enkä lähde niitä luettelemaan. Ajattelin mainita vain kaksi, jotka sopivat erityisesti presidentin työhön: suurisieluisuus ja käytännöllinen viisaus.

Suurisieluisuus on erityisen tärkeä ominaisuus henkilölle, joka on yli viiden miljoonan kansan keulakuva. Tuleva tasavallan presidentti: Te voitte antaa Suomelle vision paremmasta.

Alexandre Havardin sanoin: ”Ei ole epätavallista, että kohdatessaan hyvyyttä sielu kohoaa lentoon ikään kuin se olisi saanut siivet” (Hyvejohtajuus, s. 10). Siksi Suomen kansa voi tehdä teidän sanomastanne ja esimerkistänne oman missionsa ja pyrkiä yhtenä rintamana toteuttamaan sitä. Paljon riippuu teistä, esikuvasta.

Ajattelen, että Suomi voisi ottaa kutsumuksekseen olla kansa, joka aidosti pitää huolta perheestä. ”Suomessa perheen on hyvä olla” olisi hyvä iskulause. Suomi ei pärjää ulkomailla, jos se on sisäisesti sairas. Kansalaisten hyvinvointi on kaiken ”a ja o”, ja kansalaisten hyvinvointi lähtee perheestä. Jos perhe voi hyvin, yhteiskunta voi hyvin.

Arvoisa tasavallan presidentti: Tehkää työtä, jotta suomalaiset perheet voivat jatkossa hyvin.

Käytännöllinen viisaus on taas välttämätön hyve päätöksentekijälle. Viisaus etsii hyvää ja totuutta. Hyvä ja totuus toimivat myös viisauden voimanlähteenä.

Vaalien alla arvokysymykset ovat nousseet kiitettävästi esille. Niiden ratkaisemisessa viisaus on enemmänkin kuin tärkeää. Presidentin täytyy osata päättää, mistä asioista voi ottaa kantaa ja miten. Ei saa astua mielivaltaisesti muiden varpaille, mutta ei saa myöskään kutsua pahaa hyväksi.

Milloin suvaitsevaisuus muuttuu välinpitämättömyydeksi? Joskus se on veteen piirretty viiva. Suvaitsevaisuus ei tarkoita sitä, että kaikki on samanarvoista saati hyvää. Suvaitsevaisuus ei myöskään tarkoita sitä, että kaikki ovat omalla tavallaan oikeassa. Suvaitsevaisuus ei ole relativismia.

Suvaitsevaisuus tarkoittaa sitä, että osaa kunnioittaa muiden arvoja ja mielipiteitä, vaikka omasta mielestä he saattavat olla väärässä. Suvaitsevaisuus antaa myös sijaa ajatukselle: ”Ehkä minä olen väärässä”. Siksi hyvän ja totuuden (todellisuuden) hahmottaminen ja kunnioittaminen on äärimmäisen tärkeää henkilölle, joka on yhteiskunnan huipulla.

Hyvä tasavallan presidentti: Onnittelen luottamuksenosoituksesta, jonka olette Suomen kansalta saaneet. Tehkää siis hyvää työtä.

Suomi on sen arvoinen.

Muita juttuja

One thought on “Avoin kirje tasavallan presidentille

Comments are closed.