Lama-ajan varma sijoituskohde

Mistä lamassa on kysymys? Henkinen muutos saa aikaan näkyviä tuloksia. Ohjenuora, joka pätee elämässä muutenkin, tukee myös lama-ajan sijoittamista.

Mistä lamassa on kysymys? Paljon puhutaan ja kirjoitetaan siitä, että raha ei kierrä. Ihmiset eivät osta, saa lainaa tai sijoita ja yritysten sekä pankkien tilanne on tukala. Työttömyys kasvaa koska kysyntää ei ole. Tehtaat ajavat vajaalla teholla tai sulkevat toimintansa toistaiseksi ja odottelevat parempia aikoja.

Mutta mistä lamassa on kyse? Minkä asian lama tai taantuma on menossa? Voidaan väittää, että ensin tapahtuu henkinen muutos ja sitä seuraa fyysinen seuraus. Tätä ehkä sinun on vaikea uskoa. Usko tai älä. Mutta jotain tämän suuntaista on tapahtunut.

Missä mennään?

Luin pari päivää sitten artikkeleita lasten ja nuorten kesän ohjelmasta. Yksi äiti kirjoitti yleisöosastolle ja valitti, että vanhemmat passaavat lapsia ja nuoria liian paljon. Vanhempien tulisi laittaa lapset kotitöihin ja mennä itse nettiin surffailemaan. Hmm. Siihen joku äiti vastasi, ettei itse roikkuisi netissä, vaikka aikaa olisikin ja nuoret hoitaisivat kotityöt.

Samoin luin artikkelin, jossa peräänkuulutettiin arvoja maailmaan. Siinä tuotiin esille syvä huoli lasten ja nuorten arvojen puuttumisesta. Sanottiin, että kotien ja koulujen tulisi tehdä jotain asialle. Hmm.

Mistä on kyse?

Varmaan luit artikkelin, missä valtaosa kansasta on sitä mieltä, että poliisi saa valehdella jos tilanne on vakava ja vaatii sitä. Hmm.

Viikkoja aikaisemmin oli esillä joka päivä artikkeleita vaalirahoituksesta ja siitä kuinka poliitikot vastailivat tai kiersivät asiaan liittyviä kysymyksiä. Hmm.

Vielä mieleeni muistuu WinCapital -tapaus, jota tullaan puimaan vielä monta vuotta.

Mistä näissä kaikissa on kyse?

Voiko arvoja valita omien mieltymysten mukaan ja varata itselleen oikeus tehdä poikkeuksia? Siis tuossa olen samaa mieltä, mutta tuossa kohden vedän kotiin päin? Voidaan toki ja niin tehdäänkin, mutta mitä siitä seuraa?

Onko liian monissa asioissa vedetty vain kotiinpäin? Kun luemme analyyseja laman ja taantuman syistä, ensimmäisenä nousee esiin ahneus nopeisiin voittoihin lähes keinoilla millä hyvänsä. Rahoitusmaailmassa keinoja on riittänytkin. Mutta samalla myös tavalliset ihmiset ovat halunneet nopeasti ja yli realististen mahdollisuuksien monenlaisten omaisuuksien ja vempainten omistajiksi.

Näistä asioista varmasti monet voivat kirjoittaa enemmän ja syvällisemmin. Itse olen esittänyt mitä sisimmässäni koen.

Ihmisen lama

Lamassa on ennen kaikkea kysymys siis ihmisen lamasta, ei niinkään taloudellisesta lamasta.

Olihan ennenkin tiukkaa. 1940- ja 1950-luvuilla suomalaiset joutuivat maksamaan huikeita sotakorvauksia ja asuttamaan puoli miljoonaa oman maan pakolaista. Muistan hyvin vielä 1973 Lähi-idän sodan jälkeisen tilanteen, kun kaikesta energiasta piti säästää öljykriisin vuoksi. Suomessa ei koko vuonna pidetty katuvaloja päällä.

Nythän kaikesta huolimatta suomalaisten keskimääräinen taloudellinen varallisuus on kasvanut huomattavasti noista ajoista. Mutta ihmiset voivat fyysisen pimeyden keskellä silloin paremmin kuin nyt. Ihmisten pahoinvointi vain näyttää kasvaneen.

Sijoita itseesi oikein: eli sijoita itsesi oikein

Ihmisen lamaan ei kotien ja koulujen yksittäiset konstit instituutioina riitä. Tarvitaan yksilöiden kohdalla tuhlaajapojan tie. Muutos tapahtuu ensin meidän kohdallamme, jotka menemme itseemme ja löydämme omalta kohdaltamme syyt pahoinvointiimme.

Tuhlaajapoika teki löydön, hän totesi tehneensä väärin itseään ja lähimmäisiä kohtaan. Hän kääntyi tielle, jolla korjaantui hänen sisäinen minänsä ja yhteys lähimmäisiin. Samalla hän sai takaisin aikaisemman elintasonsa, jota ei edes ollut toivonut, sillä sisäisestä hyvyydestä oli tullut tärkeämpää.

Tästä on kyse, jokaisen kohdalla. Niin johtajien kuin tavallisten kansalaistenkin. Kun tunnustamme epäonnistuneemme ja annamme itsemme muille, niin meistä alkaa tulla ihmisiä, joiksi meidän on tarkoituskin tulla. Tehdessämme oikein toteutamme ihmisyytemme, vaikka emme näkisikään muutoksia parempaan pörssikurssiin.

Sijoita itseesi oikein: eli sijoita itsesi oikein. Siitä lähtee omakohtaisen pörssikurssin nousu, ja se tuottaa ajallaan myös tulosta.

Nyt tarvitaan todellista johtajuutta.

Missä ovat tällaiset todelliset itsensä ja oman elämänsä johtajat, jotka kykenevät sitten johtamaan muitakin?

Muita juttuja

One thought on “Lama-ajan varma sijoituskohde

  1. Hyvä kirjoitus, Markku-Vaari (aka ”Isi”). Hyvä elämä, tyytyväinen elämä, taitaa löytyä jostain muualta kuin taloudellisesta noususuhdanteesta. Pidin tuosta sloganista ”sijoita itseesi, sijoita itsesi..” On tainnut muun viisas mies puhua aikoinaan saman suuntaisesta paradoksista.

Comments are closed.