Ystävät ja muutoksen aika

Joskus kuulee sanottavan, että ystävän ja kaverin ero on se, että ystävän pitää tarpeen tullen uskaltaa sanoa myös negatiivisia asioita.

Ihmisen identiteetti on olennainen osa jokaisen persoonaa. Sen olennaisuuteen kuuluu, että sitä ei yleensä tietoisesti muuteta. Mikäli identiteettiään menee tietoisesti muuttamaan, sitä pidetään outona, ellei jopa jonkinlaisena petturuutena.

En tarkoita tässä identiteetillä nyt henkilötunnusta ja nimeä, vaan toimintatapoja, tiettyjä luonteenpiirteitä, jopa pukeutumistyyliä. Eli oikeastaan kaikkea sitä, minkä muut ihmisestä havaitsevat, en niinkään sisäistä muutosta.

Toki sisäinenkin muutos on tärkeää, mutta sosiaalisessa toiminnassa havaitaan vain ulkoinen muutos. Ja toisaalta, jos sisäinen muutos ei johda ulkoisen käyttäytymisen muutokseen, ei sisäisellä muutoksella ole muiden kannalta juurikaan väliä.

Zeniläisittäin voisi todeta, että jos puu kaatuu metsässä, mutta kukaan ei sitä näe, onko sillä hittoakaan väliä?

Lähes kaikilla ihmisillä on jonkinlaisia huonoja puolia tai heikkouksia, joista olisi hyvä päästä eroon. Ei siksi, etteivätkö ihmiset saisi olla epätäydellisiä, vaan koska jokaisella ihmisellä on moraalinen velvollisuus pyrkiä kehittymään ihmisenä.

Ei muilla ole väliä

Yksi ottaa yhteyttä vain silloin kun tarvitsee jotain, toinen puhuu kaikkien päälle. Kolmas haistattaa kaikille ja lähtee ovet paukkuen, vain tullakseen parin päivän päästä anteeksipyydellen takaisin – kunnes tekee saman seuraavalla viikolla uudestaan.

Muille haitalliset luonteenpiirteet ovat sellaisia, jotka aiheuttavat ongelmia tai pahaa mieltä muille kuin henkilölle itselleen. Ensimmäinen henkilö on lähinnä hyväksikäyttäjä. Toinen taas on sosiaalisesti ikävä. Kolmas aiheuttaa ikäviä valintoja: uskaltaako sen nyt kutsua juhliin, vai meneekö taas riitelyksi?

Marttyyrisyndrooma

Toisaalta luonteenpiirteet tai toimintatavat saattavat olla sellaisia, että niistä on haittaa lähinnä näille ihmisille itselleen. Yksi pyrkii konservatiiviselle alalle pinkki-vihreine rastoineen, toinen hankkiutuu jatkuvasti ongelmiin ”rehellisyydellään” eli töksäyttelemällä ikäviä asioita, kolmas ihmettelee miksi ei saa kavereita, vaikka ei itsekään koskaan puhu kenellekään ja välttelee juhlia ja muita sosiaalisia tilanteita.

Itselle haitalliset luonteenpiirteet ovat sellaisia, jotka aiheuttavat ongelmia pääsääntöisesti henkilölle itselleen. Ensimmäinen ei saa duunia, koska työnantajat karsastavat tämän omalaatuista ulkonäköä. Toisella ei ole minkäänlaista sosiaalista silmää pehmentää sanomaansa. Kolmas taas pysyy yksinäisenä, koska ei koskaan anna muille mahdollisuutta tutustua itseensä.

Mitä ystävän tulee tehdä?

Joskus kuulee sanottavan, että ystävän ja kaverin ero on se, että ystävän pitää tarpeen tullen uskaltaa sanoa myös negatiivisia asioita.

Ystävän asema ensimmäisessä kategoriassa – muille haitallisissa asioissa – on suhteellisen helppo. Voi tiedustella, onko toinen kenties harkinnut sitä mahdollisuutta, että hänen toimintansa on muille haitallista ja että tapojen muuttaminen voisi helpottaa tämän elämää. Kysehän on siitä, että ystävä toimii väärin muita kohtaan, vaikkei sitä ehkä itse tajuakaan.

Varsinainen haaste tuleekin toisessa kohdassa. Mitä tehdä, kun ystävän toiminta aiheuttaa haittaa lähinnä tälle itselleen? Varsinkin, kun piirteet eivät sinällään aiheuta muille ongelmia. Ja erityisesti silloin, kun ystävän toiminnassa ei sinällään ole mitään vikaa, vaan ongelma on muiden ihmisten ennakkoluuloisessa toiminnassa.

Ei sen pitäisi muita haitata, että henkilöllä on viherpinkit rastat. Mutta niin se vain konservatiivisella alalla haittaa. ”Väärän näköisenä” voikin olla turha haaveilla mielenkiintoisista duuneista.

Muutu tai tuhoudu?

Ystävä on hankalassa välikädessä. Toisaalta on selvää, että ystävää tulee tukea, varsinkin, jos tämä ei ole tehnyt mitään väärää ja jos tämän ongelmat johtuvat muiden ennakkoluuloista.

Mutta jos toiminta on lähinnä tuulimyllyjä vastaan taistelua, tuleeko siihen oikeasti kannustaa? ”Jatka vain, kyllä sinä vielä pääset tuonnäköisenä hommiin”. ”Kyllä muidenkin pitäisi ymmärtää, että rehellisyys ennen kaikkea.” ”Juu juu, kyllä ne muut vielä sinuun tutustuvat.”

Ei ole kiva nähdä, kun kaveri ottaa pataan kerta toisensa jälkeen. Ja tarvittava muutos olisi niin pieni…

Usein tässä kohtaa joku pelaa koulukiusaajakortin. Jos käskee toista muuttumaan, eikö silloin ole ihan samanlainen kuin yläasteen koulukiusaajat? Tiedättehän: ”Sulla on rumat kuteet ja nolot harrastukset. Kunhan pukeudut niinkuin meidän jengi ja teet samoja juttuja kuin me, sitten oot ihan ok.”

Muutoksen vaikeus

Täytyy myöntää, etten ole vielä keksinyt mitään oikeaa ratkaisua tilanteeseen. Jos muutos näyttää pieneltä, miksi sitä ei sitten tekisi? Toisaalta taas on ikävää todeta kaverille, että vaikka hän ei oikeastaan ole väärässä, yksinkertaisin ratkaisu on se, että hän tinkii omista valinnoistaan – osittain myös identiteetistään.

Väittäisin kuitenkin, että ystävien vertaaminen koulukiusaajiin on älyllisesti melko epärehellistä. Kyllä, molemmat ”vaativat” toista muuttumaan, mutta syy on eri. Koulukiusaajilla syynä on vallanhalu ja dominointi ja toisaalta nämä tekevät itse väärin kiusatessaan. Sen sijaan muutosta ehdottava ystävä tuskin haluaa vain alistaa toista huvikseen, vaan hänellä on nimenomaan ystävän etu mielessä. Kivaahan se ei ole. Mutta joskus tiettyjä etuja saadakseen täytyy luopua joistain muista eduista.

Kuinka pitkään voi vaatia ystäväänsä muuttumaan, onkin sitten melkoista tasapainottelua. Jatkuva muutoksen vaatiminen kun alkaa helposti tuntua pelkältä kiusaamiselta, vaikka aikeet olisivat hyvätkin.

Mutta ei kukaan sanonutkaan, että muutos olisi helppoa. Ei sille, jonka muutoksella asia ratkeaisi, eikä sille, joka tätä muutosta ehdottaa.

Artikkelikuva crookrw@flickrCC BY-NC-ND 2.0.

Muita juttuja