Innostussyylliset ja innostussyyttäjät

23909541_mParhaat ideat ja oivallukset olen itse asiassa saanut silloin, kun en ole niitä innokkaasti etsinyt. Silloin, kun olen ottanut hiukan perspektiiviä, aikatilaa ja henkistä etäisyyttä asioihin, katsellut vapautuneena ja rauhallisena horisonttiin. Tällaisessa mielentilassa syntyneet oivallukset ovat merkittävimmällä tavalla parantaneet asiakkaideni ja oman elämäni laatua.

Kvartaalitalous on kouluttanut meidät kuitenkin uskomaan, että lähes jokaisen meistä tulisi ainakin työssään olla kuin surffari suhteessa horisonttiin: innostunut, energinen, sosiaalinen, rohkea ja rento. Niinpä tunnemme peräti syyllisyyttä, jos emme koe ja osoita omaavamme näitä ominaisuuksia – jos ylipäänsä olemme onnistuneet saamaan ja pitämään työpaikan ilman niitä.

Etenkin johtajiksi valikoituu nykypäivänä poikkeuksellisen energisiä, sosiaalisia ja into piukalla häärääviä mahdollisuusmaanikkoja. Tai sellaisiksi heidät koetaan, vaikka Ruotsissa tai Yhdysvalloissa heidän positiivinen innostuneisuutensa koetaan aivan normaaliksi. Meillä Suomessa puolestaan vallitsee kriittinen, sarkastinen ja latistava innostusroutakulttuuri: innostumme liian usein lähinnä siitä, että saamme toisen innostuksen liekin puhallettua sammuksiin. Se saa alunperin hyvää tarkoittaneet johtajatkin muuttumaan stressin alla innostussyyttäjiksi: meillä menisi hyvin, jos te vain olisitte innostuneita. Painostuksen alla on vaikea innostua, ellei mahdotonta – kuin esittäisi uhattuna väkisin iloista.

Kun on kiire päästä tavoitteisiin, johtaja sortuukin usein värväämään ympärilleen rohkean ja energisen innostuskerhon. Sisäpiiri hyörii työpaikalla suuret innostusruiskut takataskussaan ja alkaa tahattomasti vähitellen muumioittaa erilaista, rauhallisempaa ja pitkäjänteisempää, erittäin tarpeellista energiaa. Vähitellen työpaikalla alkaa viritä näkymätön sota: kuumenevat innostussyyttäjät vastaan kylmenevät passiivis-aggressiiviset latistajat. Seurauksena on haalea meininki, jossa kenenkään innostus ei kypsy.

Sodan taustalla jokaisen sielun horisontissa loistaa sama upea aurinko, sama ajaton energian virtaavuus, elämänilo ja mielenrauha. Samalla katsomme erilaiseen horisonttiin eri elämäntilanteissa ja erilaisina persoonina. On aamuihmisiä ja iltaihmisiä. On seurallisia, vilkkaita, avoimia ja spontaaneja, touhukkaita, ja on harkitsevia, rauhallisia ja pohtivia yksin viihtyjiä.

Innostuneisuus on tila, joka ei kuulu luontevasti jokaisen päivittäiseen perustunneruokavalioon, vaikka toisille päivittäinen innostusannos mieluiten heti aamiaiseksi on elinehto. Loistavaa johtajuutta on kyky antaa ja raivata tilaa erilaisille energioille. Se ei tosin ole lainkaan helppoa. Energiaa ei voi mitata, sen tunnistamiseen ja johtamiseen tarvitaan erityistä herkkyyttä, jota oppii vain harjoittelemalla – ajan kanssa.

Innostumisenergian generointiin tarvitaan fysiikkaa ja kemiaa. Jos energiaa jo on, mutta se on miinusmerkillä varustettua, on ensin päästävä pakkaselta plussalle. Myötätunto on tehokkain, joskin egolle usein liian vaativa keino sulattaa vihamielistä innostusroutaa. Jos energia on positiivista, mutta sen määrä on ongelma, kemia auttaa: elinvoimaava ravinto, liikunta ja alkoholin minimointi toimivat todistetusti.

Lopuksi, ripeän johtajan on hyvä muistaa antaa energiapullan kypsymiselle riittävästi aikaa ja kärsivällisyyttä, eikä vain nyppiä nopean energian rusinoita matkaansa seuraavalle etapille. Tästä syystä myös moni masennuksesta kärsivä ihminen päätyy usein jäämään kotiin, vaikka työskentely olisi toipumiselle hyväksi. Matka dynaamiseen innostuneisuuteen tuntuu liian pitkältä loikalta. Rauhallisempi kiihdytys voisi onnistuakin.

Eikä kaikkien tarvitse edes yrittää innostua työstään ja elämästä, he saattavat voida silti hyvin. He kykenevät tekemään työtään loistavasti, vaikka eivät tee sitä ainakaan juuri tässä elämäntilanteessaan innostuneina, vaan rauhallisina, ehkä erityisen huolellisesti ja pitkäjänteisesti. Sähkövatkaimessakin on monta eri tehoa – hyvästä syystä.

Millaisen energian äärellä sinä saat parhaat oivalluksesi ja ideasi?

Missä mielentilassa ajatuksesi selkenevät ja löydät oikeat vastaukset?

Pohdittuani asiaa rauhassa alan peräti innostua ajatuksesta vapautua innostussyyllisyydestä.

Muita juttuja

3 thoughts on “Innostussyylliset ja innostussyyttäjät

Comments are closed.