Rakasta työpaikkasi paremmaksi!

”Miten paljon nyt saankaan aikaa, kun voin luottaa tiimiini ja esimieheeni. Mukava fiilis. Tilanne oli toinen pari vuotta sitten”, totesi eräs asiantuntija haastattelussani.

Jokaisella meillä on kokemuksia siitä, miten työskentely muuttuu luottamuksen vahvistuessa. Samoin tiedämme sen, miten energiaa kuluttavaa on työskennellä työpaikalla, jossa luottamus on menetetty.

Me ihmiset koemme ja näemme ympärillämme sen saman, mitä eri tieteenalojen tutkimustulokset osoittavat: luottamus rakentaa parempaa maailmaa, epäluottamus jakaa ja hajottaa.

Jos luottamus johtaa parempaan maailmaan, niin mitä meidän pitäisi tehdä? Äiti Teresan neuvo paremman maailman rakentamiseksi oli: ”Jos haluat parantaa maailmaa, mene kotiisi ja rakasta lähimmäisiäsi.”

Millainen rakkaus rakentaa luottamusta?

Olen vuosien varrella kohdannut ihmisiä, jotka ovat rakkauden nimissä tehneet lähimmäisilleen hyvinkin erilaisia asioita. Rakkauden mysteeriä miettiessäni, mieleeni tulee rauhan aktivistin, buddhalaisen munkin ja kirjailijan Thich Nhat Hhan sanat ”todellisesta rakkaudesta”.

Todellinen rakkaus on sitä, että

  • Toivot toiselle aidosti hyvää
  • Toivot ettei toinen joudu kärsimään
  • Iloitset toisen onnistumisesta ja ilosta
  • Annat toiselle vapauden olla oma itsensä. Et yritä omistaa toista.

Nämä rakkauden teot lähimmäistä kohtaan rakentavat luottamusta ja parempaa maailmaa. Työssä se tarkoittaa välittämistä, hyväntahtoisuutta, kunnioitusta ja rinnalla olemista.

Työelämässä jokaisella on kaksi tärkeää tehtävää

Palataan vielä Äiti Teresan ajatukseen lähimmäisen rakastamisesta. Työssä lähimmäisiä ovat työtoverit, yhteistyökumppanit ja asiakkaat. Lähimmäisiä ovat kaikki ne ihmiset, joiden kanssa olet työn arjessa tekemisissä.

”Lähimmäisen todellinen rakastaminen” työssä näkyy jokaisen käytöksessä kahdella konkreettisella tavalla:

  1. Ensiksi se näkyy siinä miten suoritan oman työni. Välitänkö ja huolehdinko siitä, että kaikki ne ihmiset, joiden työn onnistumiseen oma työni vaikuttaa, saavat minulta parhaan mahdolliset työsuorituksen? Teenkö ne asiat, joista olemme yhdessä sopineet? Teenkö mitä sanon ja sanonko mitä teen? Pidänkö huolta siitä, että ymmärrän omat ja yhteiset tavoitteet? Keskitynkö löytämään ratkaisuja työssä esiin tulleisiin haasteisiin, vai jäänkö kertaamaan ongelmia kahvipöydän ääreen?
  2. Toiseksi se näkyy siinä, miten kohtelen toisia ihmisiä jokapäiväisissä kohtaamisissa. Osaanko aidosti iloita, kun he onnistuvat? Osoitanko kiinnostusta heidän työtään kohtaan? Toivonko toisille hyvää ja osoitanko heille myötätuntoa, kun heillä on hankalaa? Tuenko työkavereita löytämään omia ratkaisujaan? Puhunko totta ja puhunko avoimesti muille heitä koskevat asiat?

Toimintatapasi näissä kahdessa asiassa vaikuttaa suoraan siihen, miten luotettavana muut sinua pitävät. Pitääkö työkaverisi sinua luotettavana vai epäluotettavana?

Rakenna tietoisesti luottamusta ja hyvää työpaikkaa

Välillä me saatamme rikkoa vahingossa luottamusta väsyneellä tai välinpitämättömällä käytöksellä. Se voi haluamattasi muuttaa ihmisten luottamustasi sinuun ja luo epävarmuutta ympärillemme. Siksi aika ajoin jokaisen on hyvä ottaa peili käteen ja tehdä itsearviointi. Se ei vaadi muuta kuin, että pysähdyt ja kysyt tietoisesti itseltäsi yllä listatut kysymykset. Ja vastaat niihin.

Ja vielä parempi on, jos keskustelette asiasta yhdessä. Eräässäkin yrityksessä päädyttiin rakentamaan työtyytyväisyyskyselyn tilalle luottamuskysely. Näin keskustelu luottamuksesta ja sen kautta paremman organisaation rakentamisesta nostettiin osaksi virallista johtamisprosessia.

Joka tapauksessa oman työpaikan parantaminen on jokaisen vastuulla ja sitä ei voi siirtää toisten tehtäväksi. Äiti Teresan sanonnan voisi uudelleen muokata ohjenuoraksi sinulle ja minulle:

Jos haluat paremman työpaikan, tee sovitut asiat ja kohtele kunnioittavasti ihmisiä, joiden kanssa päivittäin työskentelet.

Muita juttuja

2 thoughts on “Rakasta työpaikkasi paremmaksi!

  1. ”Työssä se tarkoittaa välittämistä, hyväntahtoisuutta, kunnioitusta ja rinnalla olemista.” Eikä vain työssä! Itse tutkailen näitä asioita parisuhdelasit päässä ja näistä ohjeista itselleni vaikeimpana esille nousi ”Annat toiselle vapauden olla oma itsensä. Et yritä omistaa toista.”

    Mutta oli sovellus sitten työhön tai parisuhteeseen, annoit hyviä, konkreettisia pointteja! Iso kiitos!

  2. ”Ensiksi se näkyy siinä miten suoritan oman työni. Välitänkö ja huolehdinko siitä, että kaikki ne ihmiset, joiden työn onnistumiseen oma työni vaikuttaa, saavat minulta parhaan mahdolliset työsuorituksen? Teenkö ne asiat, joista olemme yhdessä sopineet? Teenkö mitä sanon ja sanonko mitä teen? Pidänkö huolta siitä, että ymmärrän omat ja yhteiset tavoitteet? Keskitynkö löytämään ratkaisuja työssä esiin tulleisiin haasteisiin, vai jäänkö kertaamaan ongelmia kahvipöydän ääreen?”

    Haluaisin lisätä tuohon vielä asian, jota ei niin usein ajatella: Perfektionismi.
    Vaadinko itseltäni liikaa? Jos vaadit itseltäsi liikaa, se heijastuu kaikkiin ympärillä oleviin ihmisiin. Samalla tulet vaatineeksi koko työyhteisöltä mahdottomia. Se jos mikä syö työyhteisön hyvää henkeä. Kun kukaan ei pysty ylittämään rimaa.

Comments are closed.