Arkirohkeus ratkaisee!

Olemme kokeneet Suomessa ennätysviileän kesän, joka oli meidät kaikki yllättänyt olosuhde. Arkeen paluun myötä yllättäviä olosuhdehaasteita tulee takuuvarmasti lisää. Ne eivät siis oikeastaan ole yllätys, vain niiden ajoitus.

Itse kukin meistä – tai lapsemme ja muut läheisemme – on esimerkiksi keskimäärin joitakin päiviä vuodesta sairaana. Valmistaudummeko tähän kalenterin ja mahdollisesti tarvittavan arkiavun osalta? Millaista joustoa ja tukea on saatavilla työhön ja kotitöihin?

Entä henkiset haasteet ja kriisit, miten olemme varautuneet niihin? Mitä teen, kun perheenjäsenen, kollegan tai asiakkaan kanssa syntyy konflikti? Kun odotukset eivät täyty, vuorovaikutuksessa syntyy väärinkäsitys?

Hyveistä rohkeus on varsin hyödyllinen arjen haasteissa. Kun uskallamme rohkeasti kohdata todellisuuden sellaisena kuin se on, säästämme energiaa ja hermoja. Onnellisuus nimittäin asuu arjessa!

Todellisuuden rohkea kohtaaminen alkaa itsestäni. Millainen haasteiden kohtaaja olen? Miten tyypillisesti reagoin ja toimin yllättävien haasteiden edessä?

Teenkö rauhallisen tilannekatsauksen ja teen päätökset tarvittavista toimista, jonka jälkeen toimin päätösten mukaan, edelleen rauhallisin mielin tehden parhaani hetki ja tilanne kerrallaan? Vai antaudunko tunteiden vietäväksi. Kauanko aikaa, ajatus- ja tunne-energiaa käytän takapakkien voivotteluun verrattuna ratkaisujen pohtimiseen?

Luontainen temperamenttimme vaikuttaa paljon siihen, miten reagoimme yllättävissä tilanteissa. Toinen ”ottaa kierroksia” herkästi, mutta palautuu nopeasti ja unohtaa äskeisen. Toinen taas saattaa olla aluksi tyyni, mutta tarvitsee pidemmän aikaa purkaakseen tilannetta myöhemmin.

Lapsuudessa opitut käyttäytymismallit tulevat nekin esiin yllättävissä tilanteissa. Miten tulkitsen tilannetta? Kenelle ja miten puran haastavia tunteitani?

Luontaisen temperamenttimme tiedostaminen ja lapsuudessa opittujen toimintamallien ymmärtäminen kutsuvat meidät kasvamaan seuraavalle askelmalle. Itsensä muuttaminen edellyttää aivan erityistä rohkeutta: kykyä ensin tunnustaa heikkoutensa ja sen lisäksi itsenäistä päätöstä lähteä kasvun tielle.

Sen sijaan, että pyrkisin kehittämään itseäni eri rooleissa ja ympäristöissä erikseen, on viisasta kehittää myös metataitoja, jotka heijastuvat monelle elämän osa-alueelle.

Millainen haasteiden kohtaaja haluan olla? Metataidoissa on hyvä idea käyttää esimerkkiä, roolimallia hyväksi. Tunnenko jonkun, joka on itseäni parempi haasteiden ja ongelmien osalta? Myös mielikuva voi riittää, jos et löydä roolimallia tuttavapiiristäsi. Esimerkkiä voi ottaa sekä omien tunteiden käsittelystä ja ilmaisusta, että toiminnasta ja ratkaisutavoista. Ei haittaa, vaikka roolimallisi elämäntilanne olisi aivan erilainen, tärkeintä on hänen tapansa suhtautua haasteisiin.

Oppiaskelmat voivat olla vaikkapa seuraavanlaisia:

”Liian omavoimainen”

  • Lähtötaso: En kerro vaikeuksistani tai pyydä apua. Tarjoudun kuitenkin aina auttamaan, kun huomaan jonkun tarvitsevan apua.
  • Toinen taso: Uskoudun vaikeuksistani luotetuille läheisille. Opin ottamaan vastaan apua, kun sitä tarjotaan. Osoitan toiselle myötätuntoa ja autan häntä hankkimaan apua sen sijaan, että tarjoudun heti itse auttamaan.
  • Kolmas taso: Kerron vaikeuksistani luotetuille läheisille ja opin pyytämään itse apua. Tarjoudun auttamaan silloin, kun jaksan, pystyn ja haluan.

”Avuton”

  • Lähtötaso: Valittelen vaikeuksiani jatkuvasti ja odotan empatiaa tai sääliä, enkä halua apua, sillä koen olevani olosuhteiden uhri.
  • Toinen taso: Opin rajoittamaan valitukseni kestoa ja intensiteettiä sekä kuuntelemaan ratkaisuehdotuksia. Hyväksyn, että voin ensin tehdä itse jotain tilanteelle, vähintään tunnekokemukselleni.
  • Kolmas taso: Osaan siirtää ajatukseni ongelmista ratkaisuihin ja pyytämään ehdotuksia ja apua haasteiden ratkaisemiseksi.

Millainen seuraava porras tekisi Sinun arjestasi helpompaa ja onnellisempaa?

Muita juttuja