Voiko kuntoilemalla kasvaa ihmisenä?

Aja pyörällä kauppaan tai nouse portaat kävellen, niin sinusta tulee rohkeampi, luottavaisempi, ystävällisempi ja reilumpi ihminen.

Mitä ihmeen höpinää?! Ihmisenä kasvaminen ja luonteen jalostaminenhan on puhtaasti henkistä harjoittelua!

Vaan eipä muuten ole.

Keski-ikäinen nainen on lähtenyt pohtimaan elämäänsä ja sitä, kuka hän oikeastaan on. Hän etsii itseään, elämän merkitystä ja paikkaansa maailmassa. Hän haluaa kasvaa paremmaksi ihmiseksi. Hän on oppinut, että itseään voi kehittää lukemalla, keskustelemalla syvällisesti, ajattelemalla ja elämäntaitovalmennuksin, osallistumalla erilaisille kursseille.

Hänen aviomiehensä sen sijaan ei ole lainkaan kiinnostunut syvällisistä keskusteluista ja ”self-helpistä”. Häntä kiinnostaa pelata kaverien kanssa futista tai uutta innostusta, padelia. Hän käy mielellään myös perheensä kanssa liikkumassa, vaikkapa pyöräretkellä.

Vaimon mielestä mies ei panosta lainkaan itsensä kehittämiseen. Kun vaimo ehdottaa miehelle jonkin kirjan lukemista, tämä haluaa mieluummin lähteä leikkaamaan pensaita pihalle.

Tutkimme äskettäin, millaisia luonteenpiirteitä ihmiset liittävät itseensä, kun he ajattelevat itseään liikuntaa harrastamassa, tulokset olivat ällistyttäviä: liikunta kohentaa selvästi hyveellisiä piirteitä ihmisen luonteessa.

Liikkuvan ihmisen minäkuva on rohkeampi, varmempi ja luottavaisempi, hän on muita kohtaan kannustavampi ja reilumpi. Hän kokee enemmän arvostusta työpaikkaansa ja jopa työpaikkansa johtoa kohtaan. Hän on positiivisempi ja elämäniloisempi, ottaa asiat rennommin, hänellä on enemmän sinnikkyyttä. Liikkujan minäkuva on jalompi, parempi lähimmäinen.

Minäkuvan ja itseluottamuksen lisäksi vaikutukset heijastuvat myös muihin: kun kuvittelemme jotakuta pelaamassa vaikkapa jalkapalloa kaveriensa kanssa, on joukkueen henki reilu ja kannustava, he ovat toisiaan kohtaan hyviä tovereita. Eivät he ole välinpitämättömiä tai tylyjä toisiaan kohtaan.

”Liikunta edistää kehossamme sellaisten kemiallisten ainesosien eritystä, jotka vaikuttavat siihen, miten aivomme kokevat itsemme ja ympäristömme”, kiteyttää liikuntalääketieteen erikoislääkäri, dosentti Arja Uusitalo. Liikkuva ihminen näkee maailman valoisampana ja kokee haasteet hiukan helpompina kohdata myös siksi, että hänen stressitasonsa on matalampi.

Liikunta siis kohentaa fysiologisin keinoin ihmisen asennetta elämää ja lähimmäisiä kohtaan. Vaikutuksia tapahtuu kaiken lisäksi yllättävän nopeasti, muutamassa minuutissa. Portaiden nouseminen tekee todellakin sinusta hitusen verran rohkeamman ja reilumman työtoverin, puolison tai vanhemman.

Ja jopa pelkällä työskentelyasennolla voi vaikuttaa.

Olin aikanaan ulkomailla johtajuusvalmennuskurssilla, jossa vetäjä pyysi puolta porukasta katsomaan minuutin verran kenkiensä kärkiä ja toista puolta katsomaan katonrajaan. Minuutin jälkeen tehtävänä oli kertoa asteikolla yhdestä viiteen, kuinka paljon uskoo tulevaisuuteen. Kenkiin katsojien usko oli selvästi heikompi kuin heidän, jotka olivat viettäneet minuutin verran ryhdikkäinä leuka ylhäällä.

Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, anima sana in corpore sano – terve sielu terveessä ruumiissa. Luonteensa kasvatuksesta voi siis hyvinkin pitää huolta myös hyvin yksinkertaisesti: liikkumalla. Muistetaan toki kohtuus kaikessa, eli riittävästi, muttei liikaa. Vanha hyvä sääntö toimiikin paitsi kestävyyskunnon säätelyssä, myös ihmisenä kasvamisessa: pitää pystyä puhumaan.

Muita juttuja