Kuinka opitaan uusi tapa: 18 vinkkiä onnistumiseen

Millainen sinä olet haaveillut joskus olevasi? Nyt on aika ottaa askel tuota unelmaa kohden. Tekosi määräävät tapasi, tapasi määräävät luonteesi — ja luonteesi on juuri kasvamassa.

Tavat ovat asioita, jotka tehdään ajattelematta, kuten hampaiden harjaus tai auton ovien lukitseminen. Tapojen ansiosta asiat tulevat tehtyä ilman erityistä muistamista tai itsensä motivointia. Tavat siis säästävät voimiasi monin eri tavoin.

Mikä tapa olisi hyvä oppia? Jos et löydä omaa unelmatapaasi sosiaalisen kanssakäymisen, ruokavalion, liikunnan, ajanhallinnan tai muun elämänalueen sisältä, käy läpi hyvejohtajuus.fi:ssä käsiteltyjen hyveiden listaa. Hyveet kun ovat — jo määritelmällisesti — erinomaisia ja hyviä tapoja.

Kirjoita suunnitelma

Kirjoita oma suunnitelmasi seuraavia vaiheita apuna käyttäen. Kirjoittaminen pakottaa muotoilemaan monesti epämääräiset ajatukset konkreettisiksi.

 1. Nimeä tapa. Voit olla aluksi epämääräinen, mutta lopulta ole tarkka. Oma tavoitteeni oli aluksi ”lukea enemmän”, joka hahmottui seuraavana päivänä muotoon ”lue kirjaa X joka aamu 15 minuuttia”.
 2. Luo muistuttaja. Hyvä muistuttaja on kuin pakote, sulkien muut vaihtoehdot pois. Esimerkiksi hammaslangan käyttö muistuu mieleen, jos lanka on sijoitettu hammasharjasi eteen. Itse asetan lukuvuorossa olevan kirjan tietokoneeni päälle valmistautuessani seuraavaan päivään; koska sähköpostien lukeminen on päivän ensimmäisiä toimiani, en voi olla törmäämättä kirjaan. Joskus useampi muistuttaja voi olla tarpeen.
 3. Motivoidu. Mieti tavasta aiheutuvia hyötyjä. Joissakin tapauksissa voit myös pohtia haittoja, jotka aiheutuvat, jos et kykene muodostamaan toivomaasi tapaa.

Tarkenna suunnitelmaasi

Voit vielä hahmottaa kokonaiskuvaa ja tarkentaa edellisiä askelia seuraavilla vinkeillä.

 1. Aloita. Älä viimeistele suunnitelmaa, jos se tuntuu vaikealta. Tärkeintä on vain aloittaa. Selvität varmasti puuttuvat yksityiskohdat matkan varrella.
 2. Ajanhallinta. Aikaa vaativat tavat, esimerkiksi tunnin kävelylenkki, on helpompi aloittaa lyhyempinä. Voit käydä 15 minuutin lenkillä ja lisätä aikaa pikku hiljaa. Voit myös luoda esteen ja kieltää yli 10 minuutin lenkit ensimmäisen kahden viikon aikana.
 3. Tarpeet. Monet tavat täyttävät tietyn tarpeen. Esimerkiksi roskaruoka voi olla täyttämässä rentoutumisen ja onnen tarvetta. Pavuista ja porkkanamehusta koostuva ruokavalio kannattaa unohtaa, jos rentoutumisen ja onnen tarpeita ei täytetä muilla keinoin.
 4. Selvitä tekniikka. Jotkut tavat, kuten soittimien käsittely, voivat olla pidemmän päälle vahingollisia, jos tekniikka on väärä. Voihan hampaatkin harjata huonosti.
 5. Kaverit. Vietä aikaa niiden ystäviesi seurassa, jotka jo toimivat unelmoimallasi tavalla. Seura tekee kaltaisekseen.
 6. Haasta. Haasta joku ystävistäsi samaan tempaukseen. Opittavan tavan ei tarvitse olla sama, kunhan molemmat ovat valmiita sitoutumaan uuden tavan oppimiseen esimerkiksi kahdeksi kuukaudeksi. Pitäkää yhteyttä, alkuvaiheessa päivittäin.
 7. Kailota. Ilmoita projektistasi Facebookissa. Julkisuus sitouttaa.
 8. Aloita pienesti. Koko elämää ei tarvitse muuttaa hetkessä. Esimerkiksi viimeisin omaksumani tapa oli hammaslangan käyttö.
 9. Epäonnistu rauhassa. Pahin epäonnistuminen on aloittamatta jättäminen. Muutama unohdus viikossa ei lopulta ole vakavaa.
 10. ”Mutta” kääntää negatiiviset ajatukset. Kun mieleen pulpahtaa latistavia ajatuksia, kuten  ”ei tästä tule mitään”, jatka lausetta: ”ei tästä tule mitään, MUTTA huomenna on uusi päivä ja harjoitus tekee paremmaksi”.
 11. Muovaa ympäristöäsi. Tuo esiin asiat, jotka edistävät tavan muodostumista. Piilota asiat, jotka ovat sille alkuvaiheessa haitallisia.
 12. Monimutkainen on … haastavampaa. Esimerkiksi koko perheen koollesaaminen päivällispöytään muodostuu useista osista. Pilko suuret asiat pienemmiksi.
 13. Lisää muistuttajia. Voit käyttää rannekkeita, lukkoja, esteitä muistamisen helpottamiseksi. Myös rituaalit toimivat hyvin: tee ensimmäiset viikot sama asia samaan aikaan samassa paikassa.
 14. Palkinnot. Voit palkita itseäsi jokaisesta onnistumisesta. Luo myös merkkipaaluja matkan varrelle, esimerkiksi jokaisen täydellisesti onnistuneen viikon jälkeen. Iloitse ja anna itsellesi papukaijamerkki joka kerta, kun huomaat edistystä.
 15. Kaikki ei toimi. Tunnista ne toimintamallit jotka toimivat juuri sinulle — ja erityisesti ne, jotka eivät toimi. Suunnitelman muuttaminen parempaan on viisautta.
 16. Älä välitä muista. Jotkut toimenpiteet saattavat olla tulkittavissa vähän hupsuiksi, mutta muista, että se on vain tulkinta. (Oikeasti kaulassasi roikkuva litran juomapullo näyttää tosi hyvältä!) Ja lopussa kiitos seisoo.
 17. Välitä muista. Hyödynnä muiden apua: voit esimerkiksi ohjeistaa työkaverisi huutamaan sinulle ”buuuuu!”, jos portaiden sijaan käytät hissiä.
 18. Se on vaikeaa. Ensimmäiset viikot ovat vaikeimpia ja kriittisimpiä. Tapojen tuleekin olla työläitä oppia tai vaihtaa. Sitä paremmin ne pysyvät.

Kuinka kauan uuden tavan oppiminen kestää?

Osa kirjoista ja vinkkioppaista kertoo, että tapa kuin tapa opitaan 21 päivässä. Osa taas vannoo konservatiivisemman 28 päivän nimeen. Monet pisimmistä haasteista kestävät tasan 30 päivää.

Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että vastaus on jälleen: ”se riippuu”. Oppijasta, tavasta, ympäristöstä, monestakin asiasta, mutta keskimäärin parin kuukauden ruljanssi näyttäisi riittävän.

Haaste!

Valitse tapa, jonka aiot oppia ja ryhdy toimeen. Minä voin kertoa ensin.

Tavoittelemani tapa: luen valitsemaani kirjaa joka aamu 15 minuuttia. Projekti alkoi tänään.

Minkä tavan sinä aiot oppia?

Lähteitä:

Muita juttuja

13 thoughts on “Kuinka opitaan uusi tapa: 18 vinkkiä onnistumiseen

 1. Reilu kaveri… Otan haasteen vastaan (jätitkö valinnanvaraa?). Ilmoitan valitsemani uuden tavan pohdittuani asiaa hieman.

 2. Kiitos Jussi oivallisista vinkeistä! Viimeistelen juuri suklaalevyn syöntiä ja tässä on se tapa, jonka olin juuri tänä aamuna päättänyt vaihtaa – vasta huomenna, tietty – jokailtaiseen kirjoittamiseen ja teen juontiin. Koska korvaavaa tapaa, joka antaa turvaa, lepoa, ehdotonta rakkautta, lohtua, aistinautintoa ja aina läsnä olevaa kumppania en noin vain voi kirjoittamisesta ja teekupista luoda, annan harjoittelulle aikaa. Ja harkitsen äänekästä hälytintä suklaakaappiin sekä läppäriin kiinnitettyjä käsirautoja aikalukolla.

  Vinkki: palkitsemiseen on hyvä käyttää jotain muuta kuin opeteltavan tavan vastakkaista toimintaa – kuten laihduttajalle kakkaua tai oliko jossakin mainittuna se pornopaasto, palkkioksi onnistumisesta ei aikuisviihdettä ; )

 3. Hyvä lisäys palkitsemiseen, kiitokset siitä!

  Toivottavasti hälytin ja käsiraudat toimivat! Niin juu, ja voihan sen kaapin laittaa lukkoonkin: annat sitten avaimen vaikka naapurille. Tai heität suklaat pakkaseen. 🙂

Comments are closed.