Tilastot kertovat: TV tekee lapsestasi rikollisen

Television katsominen, kuten kaikki muukin toimintamme, muuttaa meitä. Mutta onko televisio hyvästä vai pahasta? Tämän jutun tausta mahtuu yhteen virkkeeseen.

”Jokainen vuosi, jonka aikana lapsi ensimmäisen 15 ikävuoden aikana altistui kotonaan televisiolle, lisäsi myöhemmin tilastoituja omaisuusrikoksia 4 prosentilla ja väkivaltarikoksia 2 prosentilla Yhdysvalloissa 1940-luvulta 1970-luvulle, vaikutuksen ollessa suurin alle viisivuotiaiden lasten keskuudessa.”*

Omaisuusrikoksia lisää neljä prosenttia jokaista vuotta kohden. Väkivaltarikoksia 2 prosenttia.

Mutta toden totta, kyse oli Yhdysvalloista ja nämä tapahtuivat joskus viime vuosituhannen puolella. Eikä televisio sinänsä tee ketään rikolliseksi (tai rikollisemmaksi). On kuitenkin hyvä pohtia mikä ajoi ihmisiä rikoksen tielle ja miksi televisiolla on tässä oma roolinsa?

Niin, miksi?

Huonot ohjelmat? Huonolaatuiset lähetykset? Mustavalkoiset lähetykset? Ulkoilmassa vietetyn ajan väheneminen?

Itse kallistuisin välilliseen vaikutukseen: TV passivoi aikuisia, jolloin vanhemmat eivät enää ole läsnä tukemassa lastensa kasvua. (Mitä mieltä itse olet?)

Johtajuuskuvioissa homma henkilöityy aina. Laiska toimitusjohtaja ei tee hyvää yritykselle. Passiivinen vanhempi ei tee hyvää lapselle.

Voin todistaa sen.

Jos siitä on kuva, sen on oltava totta.

Muista kasvaa itsekin. Jos TV ei auta, sammuta se.

* Lähde: Levitt, Dubner; Superfreakonomics; Penguin Books; 2010.

Muita juttuja

2 thoughts on “Tilastot kertovat: TV tekee lapsestasi rikollisen

  1. Tämä korreloi onnellisuustutkimusten kanssa, joiden mukaan vaikka länsimaissa varallisuus on kasvanut huimasti 2. maailmansodan jälkeen, ihmisten onnellisuus on laskenut. Yhtenä syynä on sosiaalisen kanssakäymisen vähentyminen, joka on suurin onnellisuuden tuottaja. Ja TV blokkaa tehokkaasti sosiaalisen vuorovaikutuksen. (ks. Iain McGilchrist, The Master and his Emissary) Tietenkin hyvä TV-ohjelma ja elokuva voi parhaimmillaan elävöittää ihmissuhteita, mutta määrällisesti tämä on aina vähemmistössä.

  2. Mainio pointti, Olli-Pekka!

    Mitkä ovat muut merkittävät onnellisuuden tuottajat?

    Kukin voisi sitten pohtia itsekseen ylettömän TV:n seuraamisen vaikutusta myös niihin… 🙂

Comments are closed.