Pomon paheet – ja parannuksen portit

Pomoilla on tiettyjä tyyppipaheita. Ne ovat kuin tyyppiviat autoissa: voit lähes luottaa siihen, että joitakin niistä löytyy, kun katsoo ympärilleen – ja peiliin. 

Tasa-arvon nimissä todettakoon, että jotkut paheista ilmenevät lähinnä miehissä – siinä pomojen dominoivassa alalajissa.

Pahe 1: Pönötys. Lähestytään ihmisiä ja tavoitteita edelleenkin useimmiten asiat, tieto, ratio edellä. Harmaapukuinen herra puhuu monotonisesti faktoista ja ihmettelee, miksi työntekijät eivät ryntää heti toimimaan ISOISTA luvuista ja tulevaisuuden kasvukäyristä intoutuneina.

Niinpä lisätään mausteeksi perään vähän viihdettä tai ”innostavaa” motivointia – ja tämän homman hoitavat parhaiten koomikot ja jääkiekkovalmentajat.

Parannus: muistutuksena mainittakoon, että tietoyhteiskuntakupla puhkesi jo, olemme aina eläneet fiilis- ja merkitysyhteiskunnassa. Miksi ja miten tulevat ennen sanaa mitä, kun tarjoillaan muille kuin johtajille tavoitteita ja haasteita, joista heidän tulisi innostua ja motivoitua.

Pahe 2: Pihiys kehuissa ja kiitoksessa. Olin teollisuusjohtajien seminaarissa, jossa odotettu puhuja saapui lavalle. Ei kannustavia aplodeja tervetuliaisiksi, kuten ulkomailla on vakiokäytäntö. Luulisi vielä itsestään liikoja! Kun puhuja lopetti, ei edelleenkään aplodeja. Seminaarihan jatkuu vielä, taputetaan sitten lopuksi, jos anti on sen väärti.

Lopulta annettiin vaimean vaisuja aplodeja, minimimäärä. Kämmenethän siinä vaan kuluvat, jos turhia taputtelee. Sama koskee kehujen, kiitosten ja kannustusten jakoa työpaikalla ja jopa kotona. Pomohan elää tulevaisuudessa ja suurissa linjoissa: ei tämä vielä mitään, aina on varaa parantaa! Mutta lähipiiri elääkin tässä ja nyt ja näkee pienen kuvan.

Parannus: kehu, kiitä, kannusta, vaikka yksi kerta päivässä lisää. Ja muista myös itsesi. Kiitä, kehu ja arvosta mieluummin liikaa kuin liian vähän. Ole ylpeä yrittämisestäkin.

Pahe 3: Punastelun pelko. Vältetään epävarmuutta, tiedon, kokemusten ja näkemysten kysymistä muilta, sillä paremman näkökulman löytyessä oma itsetunto kolisee ja se sattuu. Ja samasta syystä ohitetaan omat virheet, eikä kanneta niistä vastuuta.

Parannus: Kuunnellaan ja kysytään ihan vähän enemmän, uskalletaan antaa vastuuta muillekin ja näytetään itse mallia epävarmuudesta ja epäonnistumisista sekä etenkin virheiden korjaamisesta.

Pahe 4: Puhkumisella pullistelu. Työtä tehdään tietenkin kellon ympäri – määrä korvatkoon  laadun. Ja jos kuntoillaan, kuntoillaan tosissaan, verenmaku suussa. Otetaan aika suorituskeskeiseen urheiluun perheeltä ja levolta, ei työltä. Sitten podetaan ”yllättäviä” flunssia ja rasitusvammoja, odotetaan niihin sympatiaa vaimolta ja työtovereilta.

Paheen toinen variaatio on tietysti pallomaha – ei liikuta juuri ollenkaan, eihän sitä ehdi.

Parannus tähän on luonnollisesti kohtuullisuuden harjoittelu kaikessa suorittamisessa.

Pahe 5: Perusteettomat perskännit. Joskushan on hyvä syy, mutta ani harvoin. Asiakastilaisuus ja ulkomaanmatka eivät ole sellaisia, edelleenkään.

Parannus: itsensä ja muiden arvostus ja kunnioittaminen. Viina voi olla syy, mutta ei pätevä selitys.

Pahe 6: Piilopanot. Pomoiksi päätyvät erityisesti miehet, joilla on reilusti alfaenergiaa. Siksi he pitävät erityisen paljon myös naisista, reilusti annosteltuna. Jos sukupolvesta toiseen iso osa pomoista pettää vaimojaan, miksei edettäisi ennakoivasti, ratkaisukeskeisesti;  hyväksyttäisi sitä, että mies on luonteeltaan moniavioinen ja rakenneta suhdetta avoimesti tältä pohjalta.

Riskejä voi hallita, kun ne tunnistetaan ennakolta.

Parannus: rehellisyys ja avoimuus itselle ja muille, hyvissä ajoin.

Pahe 7: Pakko. Mitään ei ole pakko tehdä, ei edes elää. Siksi on turha valehdella itselleen, että on pakko lähteä työmatkalle ja on pakko tehdä tulosta, pakko saneerata. Miltä tuntuisi ottaa ylpeästi vastuu siitä, että on valinnut tehdä juuri näitä asioita? Olet valinnut tämän työn ja vastuun, tämän tavan elää.

Parannus: rehellisyys, positiivisuus. Mitä kaikkea sellaista sinä haluat tehdä, josta voit olla ylpeä?

Olisiko alkavan kesän kunniaksi hienoa harjoitella olemaan hiukan vähemmän kone ja hiukan enemmän viisas ja onnellinen, suurisieluinen ihminen?

Muita juttuja

11 thoughts on “Pomon paheet – ja parannuksen portit

Comments are closed.