Yhden prosentin haaste eli ”Rakkaani, tatuoisinko nimesi, pienellä, jalkapohjaani?”

Jos vihkialttarilla olisi kysytty, niin kuinka paljon olisit luvannut päivittäistä, jakamatonta huomiota puolisollesi? Minä olisin luvannut tunnin. Mittasin tuon ajan juuri ja osaatko arvata kuinka lähelle pääsin?

Sain nimittäin pari kuukautta sitten haasteen muuttaa ajankäyttöäni paremmaksi. Muuten hyvä, mutta haasteeseen liittyi ikävä konkreettisuus.

Ensin piti selvittää mihin oma aika kuluu.

Ihmismieli on siitä jännä, että se kaunistelee omia ansioita, eikä muistiin ole luottaminen. Kirjasin siis ajankäyttöni viiden minuutin tarkkuudella kahden viikon ajan. Kirjaukset tein noin tunnin välein, koska huomaan, että oma muistini alkaa huijata merkittävästi, jos jätän väliin pidemmän ajan.

Isoin yhtenäinen pala piirakasta kului nukkumiseen ja hyvä niin, mutta mikä on tuo tummanpunainen pikkuviipale?

Tuo punainen pikkuviipale on elämäni tärkein ihminen, vaimoni.

Meillä jokaisella on monta hattua ja jokaisessa on jokin kriittinen tehtävä. Useimmilla on työhattu, ystävän hattu, ehkä myös puolison ja vanhemman hatut. Kaikilla meistä on myös lapsen hattu.

Työhatun kriittinen tehtävä saattaa olla strateginen suunnittelu eli ajattelu; puolison hatun kriittinen tehtävä on ainakin itselläni jakamaton huomio; ja niin edespäin.

Arvioidessani ajankäyttöäni huomasin, että muutoin hatut ja niiden vaatimat tehtävät olivat itselläni hoidossa*, mutta ei tämä yksi.

Jos kysyisin miten oma ajankäyttösi jakautuu, niin kuinka vastaisit? Jos kysyisin kuinka hyvin saat eri hattujen kriittiset tehtävät hoidettua?

Vastaisit nimittäin väärin. Vastaisit totuutta kaunistellen, ehkä räikeästikin, koska ihmisen aivot toimivat niin.

Jos haluat muuttaa ajankäyttöäsi paremmaksi, sinun tulee tuntea ajankäyttösi. Jos haluat tuntea ajankäyttösi, sinun tulee seurata sitä. Sen jälkeen osaat esimerkiksi sanoa, pystytkö vastaamaan 1%:n haasteeseen.

Yhden prosentin haaste: 1% ajastasi tärkeimpään tehtävääsi.

Yksi prosentti on noin varttitunti päivässä. Se kuulostaa vähältä ja helpolta, mutta ei välttämättä ole kumpaakaan.

  • Työssäsi varaa yhtämittaista, keskeytyksetöntä ja hiljaista aikaa vain ajatteluun: sammuta puhelin ja pohdi esimerkiksi toimintatapojesi kehittämistä ja tulevaisuuden tuloksenteon varmistamista.
  • Anna puolisollesi jakamatonta huomiota: keskity vain puolisoosi, älä televisioon tai sanomalehteen.
  • Ole läsnä myös lapsellesi: keskity, kysy, leiki, äläkä pohdi samaan aikaan työasioita tai maailman taloustilannetta.

Jos käytät vartin päivässä tärkeimpään tehtävääsi, olet onnistunut. Ja siitä voit ponnistaa edelleen eteenpäin. Mutta tiedät mistä ponnistaa, vain jos selvität missä olet nyt.

Minä ponnistin 0,6%:sta. Rakas vaimoni sai keskimäärin kahdeksan minuuttia jakamatonta aikaa per päivä. Kahdeksan. Esimerkiksi Facebook sai aikaa kolminkertaisesti.

Ei paljoa naurata, mutta en tietäisi mitä korjata ja kuinka paljon, ellen olisi selvittänyt mihin vuorokauden minuutit kuluvat.

Selvitä mihin aikasi valuu. Sen jälkeen vastaa yhden prosentin haasteisiin. Haaste per hattu. Montako haastetta voitat? Jos et voita kaikkia, niin millaisia muutoksia tahdot ja millä tavoilla saat ne toteutettua?

* Hyvä on, valehtelen. Kaikki eivät olleet täysin hoidossa, mutta kaikki muu kalpeni tuon pienen punaisen viipaleen rinnalla.

Muita juttuja

13 thoughts on “Yhden prosentin haaste eli ”Rakkaani, tatuoisinko nimesi, pienellä, jalkapohjaani?”

Comments are closed.