Haluatko olla vahva vai heikko?

HJvahva

Elämme paradoksaalisessa maailmassa, joka edellyttää paikoin luonnottomalta vaikuttavaa vahvuutta. Ja samaan aikaan kuuluu julistaa, kuinka tärkeää on osata olla heikko.

Tiukat taloudelliset ajat korostavat kilpailua työpaikoista ja asiakkaista. Realisti tietää, että todennäköisimmin voittoja keräävät näinä aikoina he, jotka tuovat itseään esille äänekkäästi ja kyynärpäätaktiikalla. He, jotka kertovat itsestään ylisanoin. He, jotka lupaavat liikaa ja liian nopeasti. Heitä kutsumme ihaillen mahdollisuusorientoituneiksi ja ratkaisukeskeisiksi.

Ihmiset ovat kuormittuneita ja siksi liian lyhytnäköisiä sitoutuakseen tänä päivänä realistisia lupauksia antaviin, luotettaviin, aitoihin asioihin ja ihmisiin. Rehellisiin, nöyriin asiakaspalvelijoihin. Olemme liian heikkoja sanoaksemme ei välkkyvälle loisteelle, joka vaikuttaa hiukan liian säröttömältä aidoksi timantiksi.

Stressaantuneina ja väsyneinä kaikki janoavat ihmettä, työssä ja elämässään. Superfood ehkä kuittaa hankalasti kuorittavat porkkanat ja päivittäisen, terveellisen ruokavalion. Lyhyet supertreenit antavat lyhyessä ajassa voimaa, kestävyyttä, nopeutta ja ketteryyttä, joka todentuu – mikä tärkeintä – ulkonäössä ja viikoittain mitattavissa tuloksissa.

Kannattelemme yhdessä tätä ihmeellisen kirkasta tekoaurinkoa. Aurinkolasit päälle vain, niin se näyttää aivan kuin aidolta – ja me kaikki sitä kannattelevatkin vetävämmiltä.

Tunnin uutuusterapia lupaa korjata mielen epämääräiset säröt, joita hiukan liian intensiivinen elämänmatkailu väistämättä tuottaa. Säröissä on sekoitus epävarmuutta, väsymystä, pettymystä ja surua. Aito terapia ei kykene lupaamaan viidellä bullet pointilla, mitkä ratkaisut saat ja missä ajassa.

Ehkä paljastuisitkin siellä valevahvaksi, mahdollisuusmaanikoksi.

Ehkä paljastuisit yhdeksi heistä, jotka puhuvat trendikkäästi virheiden sallimisen puolesta, ikärasismin epäoikeudenmukaisuudesta ja läsnäolon tärkeydestä – samalla kun palkkaavat vain alle 40-vuotiaita, sporttisia ja itsevarmoja ekstroverttejä, jotka ovat aina valmiita jäämään ylitöihin heidän kanssaan. Kutsumme lojaalisuudeksi sitoutumista valevahvuuden vaiettuihin sääntöihin.

Valevahvan kuuluu puhua heikkouden tärkeydestä ja samalla osata kiertää aito heikkous kaukaa. Jos heikkoutta ilmenee lähipiirissä, sen voi laskua vastaan ulkoistaa ammattilaisen vastaanotolle. Se maksaa, joka jaksaa.

Heikkous on hallitsematonta, vaarallista ja haurasta. Heikkous ei jaksa kannatella tämän päivän energistä keinoaurinkoa, työelämää ja sosiaalista elämää. Vai onko niin, että tämän päivän maailma ei kestäkään heikkoutta?

Meillä on liian suuri määrä heikkoja, jotta valevahvat yksin jaksaisivat kannatella loistetta, eivätkä hekään pitkään. Keinoaurinko ei kestä, kun heikot kädet päästävät otteensa. Kun valevahvojen yli-intensiivinen ote yksi toisensa jälkeen väsyy, aito, kantava vahvuus jää. Se on pitkäjänteistä, sen valon kestää heikkokin ilman aurinkolaseja.

Uskon kantavaan vahvuuteen. Uskon siihen, että hän, joka on niin ”heikko”, ettei uskalla ennakolta lupautua taisteluun kuin taisteluun tuntematta sitä, palaa tämän päivän rintamalta kotiin todennäköisemmin perheensä luo kuin energisen rohkea valevahva.

Ja niin maailma muuttuu, tosin piinallisen hitaasti. Aito, kantava vahvuus rakentuu hyveille. Rehellisille lupauksille, sinnikkyydelle, vastuulliselle rohkeudelle, oikeudenmukaisuudelle, nöyryydelle. Ne kantavat, kannattelevat. Aito vahvuus tunnistaa haurauden, osaa jakaa voimansa ja kestää.

Muita juttuja

One thought on “Haluatko olla vahva vai heikko?

Comments are closed.