Sänkyyn vajoamisen hyveestä

Sänkyyn voi kellahtaa, kaatua, käpertyä, hävitä, hajota tai hypätä. Jaloin sänkyyn siirtymisen muoto on kuitenkin vajoaminen. Se ei ole yhtä peruuttamatonta kuin sänkyyn hukkuminen tai rysähtäminen, mutta kuitenkin merkittävästi vakavampaa kuin kierähtäminen tai ojentautuminen.

Sänkyyn siirtymisellä on väliä. Se asettaa sävelen yölle ja tulevalle aamulle. Tapa, jolla tämä kriittinen toimenpide suoritetaan, luo pohjan monelle muulle hyveelle.*

Onnistunut vajoaminen luo iloa ja kiitollisuutta tuohon häviävään hetkeen. Vajoaja säilyttää kuitenkin itsehillintänsä, eikä rupea mässäilemään peiton tai patjan pehmeydellä, unohtaen esimerkiksi viereen rysähtäneen puolison.

Sänkyyn vajoaminen on nautintoa parhaimmillaan.

Vajoaminen on nöyryyttä, se on ruumiin sänkyyntymisen tarpeen totuuden hyväksymistä. Vajoaja on viisas, sillä vajoaminen on moraalisesti hyvä, lopulta muiden palveluun tähtäävä päätös. Vajoaminen kun tutkitusti musta tuntuu saattaa jopa lisätä syvää unta — sitä, joka mieltä ja ruumista parhaiten lepuuttaa.

Sänkyyn vajoaminen on ruumiin ja mielen yhteinen toimenpide. Varmista, että molemmat ovat valmiita.

5 keinoa miellyttävään sänkyyn vajoamiseen

  • Pyhitä makuuhuone nukkumiselle; toki peuhaaminen puolison ja lapsien kanssa on sallittu. Ei televisioita, työpöytiä, tietokoneita tai avoimia hyllyjä. Kaikki ylimääräinen pois. Mielenrauha on välttämätöntä, ovatko kaikki ne koristeet?
  • Kunnon välineet. Narisematon sänky, miellyttävä patja ja tyyny. Ja vaihda jo ne kovat, karkeat, kahisevat lakanat, vaikka niiden kuosi onkin tosi ihana.
  • Iloitse hetkestä. Iltamurehtiminen on kuin järven tyhjentämistä paljain käsin, raskasta ja tuloksetonta. (Päivämurehtiminen onkin ihan toinen juttu, sehän on kuin saisi tosi ison ämpärin siihen puuhaan.)
  • Älä kiirehdi. Vajoa rauhassa, hitaasti, nauti joka liikkeestä. Rentoudu välillä. Jos haukotus iskee: älä hätäänny! Pysähdy ja nauti siitäkin.
  • Hygienia. Hienhaju haittaa — puhtaana on helpompi vajota. Meetvurstin maku suussa haittaa sekin — suuvesi on pop. Muista käyttää hammaslankaa.

Ja muista soveltaa kaikkea edellä mainittua. Yksi petaa sänkynsä aamulla, toiselle se on turhaa työtä. Jokainen vajoaa tavallaan.

Kylvä ajatus; korjaa teko.
Kylvä teko; korjaa tapa.
Kylvä tapa; korjaa luonne.
Kylvä luonne; korjaa kohtalo.
— Samuel Smiles

Sänkyyn vajoaminen on hyvä teko.

* Antiikin filosofit eivät sisällyttäneet sänkyyn vajoamista oleellisimpiin hyveisiin. Hmm… eivät itse asiassa tainneet siitä puhua laisinkaan, mutta ehkä tämä on vain osoitus siitä, että kehitys kehittyy.

Muita juttuja

One thought on “Sänkyyn vajoamisen hyveestä

Comments are closed.