Hyvetreenit: kuinka kehittää hyveitä?

Käytännöllinen 10-osainen hyveportaikko, joka auttaa kehittämään hyveitä itsessä ja muissa.

Teineistä vaareihin, eri maissa ja läpi vuosikymmenten hyveet ovat luonteenpiirteitä, joita ihmisissä yleensä arvostetaan. Kukapa ei haluaisi olla pidetty ja arvostettu? Ja tuntea itsensä hyväksi ja arvokkaaksi?

Mutta mitä teemme kasvattaaksemme tätä arvokasta luonnepääomaa? Tässä kirjoituksessa annan muutaman vinkin.

Ehkä pienen vauvan avoimuutta lukuun ottamatta hyveet eivät ole meissä ihmisissä olemassa syntyessämme, vaan opimme tunnistamaan ne kasvaessamme vuorovaikutuksessa vanhempien ja muiden ihmisten kanssa.

Harjoittelemme niiden karkeita rajoja lapsena: mikä on rohkeaa muiden mielestä, entä omasta mielestäni? Mikä on reilua eli oikeudenmukaista? Miltä tuntuu kokea epäreiluutta? Mitä tapahtuu, jos ”juksaa”, ei ole rehellinen?

Tälle alakoululaisen tasolle hyveiden kehittäminen kuitenkin yleensä jää, vaikka hyveet ovat piirteitä, joita voi kehittää arkielämässä ja rajattomasti.

Kasvamme aikuisiksi ja opimme huiman määrän erilaisia taitoja ja tietoa. Miten näitä taitoja ja tietoja tulisi puolestaan käyttää hyvin, jotta oma onnellisuutemme ja merkityksemme maailmalle kehittyisi aina vain korkeammalle tasolle? Sitä ei opeteta koulussa, järjetöntä sinänsä.

Se on pitkälti nimenomaan hyveiden harjoittamista.

Olemme laiskanpulskeita, vaikka meillä olisi siihen kaikki tarpeelliset eväät. Harvan tarvitsee päivittäin huolehtia ruuan saamisesta pöytään ja katosta pään päällä, vaan saamme käyttää aikaamme lähes miten haluamme. Ajatusenergia ei lopu.

Oletko kokeillut kuntosalien stepperiä, porraskonetta? Askellat, askellat — ensin tuntuu todella kevyeltä, kunnes vähän ajan kuluttua jalat alkavat painaa. Et liiku minnekään, mutta kuntosi nousee.

Hyppää tällä kertaa hyvestepperille. Ensimmäiset askeleet olet jo ottanut, nyt on aika kokeilla seuraavia portaita. Ne voivat aluksi tuntua raskailta. Kun huomaat kuntosi kasvaneen, tunne on huikea! Hyvekunto ei nimittäin rapistu.

Portaiden tasot 1-2 ovat automaattisia, ne kumpuavat ajatuksistamme luonnostaan. Taso 3 on ensimmäinen varsinainen aktiivista toimintaa edellyttävä kehittämisen taso ja siitä eteenpäin vaativuus nousee.

Taso 10 on hiostavin, vaativin ja samalla palkitsevin: se takaa onnellisuuden elämässä, elämän syvän merkityksellisyyden kokemuksen ja peräti senkin, että sinua rakastetaan, arvostetaan ja kunnioitetaan. Ei huono tie, vai mitä?

Hyvää treeniä!

Lähtötilanne: Tunnistaa, että tällainen asia on olemassa, sillä on jokin merkitys. (”oikeudenmukaisuus tarkoittaa minulle…. Ja se on minulle tärkeää”)

  1. Tunnistaa hyveen vastakohdan muissa ihmisissä. (”X on epäoikeudenmukainen, kun hän…”)
  2. Tunnistaa hyveen itsessä. (”minä olen oikeudenmukainen, kun toimin sillä tavalla eilen”)
  3. Tunnistaa hyveen vastakohdan muissa ihmisissä ja pidättäytyy kritisoimasta tai tuomasta sitä julki.
  4. Tunnistaa hyveen muissa ihmisissä.(”Z oli eilen kokouksessa oikeudenmukainen”)
  5. Tunnistaa hyveen muissa ihmisissä ja antaa tunnustusta siitä. (”X, toimitpa todella oikeudenmukaisesti eilen!”)
  6. Tunnistaa hyveen vastakohdan itsessä. (”minä olen myös epäoikeudenmukainen, kollegaani kohtaan toimin usein väärin”)
  7. Tunnistaa hyveen vastakohdan itsessä ja pystyy vähentämään sen vaikutusta. (”minä olen epäoikeudenmukainen kollegaani kohtaan. Ensi kokouksessa en avaa suutani”)
  8. Kasvattaa hyvettä itsessä kehittämällä / muuttamalla omaa ajattelua ja toimintaa. (”haluan harjoitella oikeudenmukaisuutta ilmailukerhossa toimimalla jatkossa niin ja niin”)
  9. Viljelee hyvettä itsessä ja muissa ihmisissä: kylvää siemeniä, lannoittaa ja kastelee eli rohkaisee, kannustaa, kiittää hyveen toteuttamisesta ja ohjaa sen kasvattamista, kitkee rikkaruohoja eli hyveelle vastakohtaista käyttäytymistä lempeästi ja pitkäjänteisesti. (”aloitan kehittämään oikeudenmukaisuutta työpaikallamme siten, että… seuraamme kehittymistä siten, että… palkitsemme siitä…”)
  10. Omistautuu elämässään hyveen/hyveiden viljelylle ja kasvattamiselle. Hyveiden edistäminen ohjaa omaa työtä ja toimintaa.

Muita juttuja