9 kuvaa koulukiusaamisesta

Seuraavat tarinat ovat tosia. Nimet on muutettu.

1. Lippis

Tapahtui kerran yläkoulussa. Timo ja Petri riitelevät paikasta hississä. Timo heittää Petrin lippalakin ulos. Ennen kuin Petri hakee lakkinsa, eli joutuu luopumaan paikastaan, hän tinttaa Timoa nenään.

Timo soittaa vuotta vanhemmalle isoveljelleen Jukalle ja kertoo episodista oman itkuisen versionsa. Välitunnilla Jukka etsii Petrin käsiinsä. Petrin oikea silmä mustuu ja turpoaa pelottavan näköisesti.

2. Kyyneleet

Myöhemmin samana päivänä Jukan luokanvalvoja Marja-Liisa käskee Jukkaa hakemaan Timo-veljensä, jotta voi nähdä Petrin tälle aiheuttaman vahingon.

Ennen kuin Jukka marsittaa hänet näytille, Timo – jolla yllättäen ei olekaan pahoja naarmuja – saa isoveljeltään pari kovaa läpsäystä, jotta posket punottaisivat uskottavasti, ja tekokyyneleet muovataan syljestä.

3. Poliisin poika

Illemmalla katuva Jukka soittaa Petrille pyytääkseen anteeksi. Petri, poliisin poika, ei tule puhelimeen. Sen sijaan Petrin oma isoveli, kohta aikuinen Lauri, sanoo Jukalle:

”En hyväksy sitä, että isoveli sotkeentuu välienselvittelyyn. Jos olisin törmännyt sinuun tapahtuman jälkeen, olisit saanut turpaan.”

4. Ruma poika

Alakoululaispoikaporukka kiusaa pienempää Atte-poikaa, joka liukkaalla jäällä törkätään kumoon kerta toisensa jälkeen. Koulun jääkiekkokentän ohi kävelevä yläkoululainen Jussi tulee väliin. Hän nostaa luistimillaan haparoivan Aten pystyyn.

”Mitä sä nyt tota autat?” possen johtajat Mikko ja Matias huutavat.

”Kato nyt sitä. Kato kuin ruma se on!”

Atte, jolla on erikoiset kasvot, katsoo Jussia arasti. Atten alahuuli väpättää.

5. Lumipallo

10-vuotiaat Leevi ja Topias heittelevät ratikkaa odottavaa nuorta naista lumipalloilla. Kotirappuunsa nelivuotiaan siskonpoikansa Kennyn kanssa saapuva Jani sanoo pojille:

”Varokaakin osumasta.”

”Tai sä teet mitä?” naureskelee Leevi.

”Kohta näet.”

”Et sä ole meidän isä”, sanoo hiukan epävarmempi Topias.

Leevi astuu pienen Kenny-pojan eteen ja tuijottaa tätä uhkaavasti. Kenny katsoo pelokkaana enoaan, joka hymyilee tälle ja sanoo:

”Ei mitään hätää, Kenny.”

6. Kympin seteli

Oskar ja Eddie ovat luokan suosittuja urheilullisia poikia. Luokkaretkellä bussissa he istuutuvat Jannen viereen. Janne vaikuttaa iloiselta tästä huomionosoituksesta.

Poikien lähdettyä Janne huomaa kadottaneensa äidiltään saamansa kympin setelin. Liekö tippunut avoimesta takin taskusta.

7. Baarissa

Samainen Eddie menettää vuosien saatossa elämänsuunnan. Fyysistä keskinkertaisuuttaan hän kompensoi väkivallan uhalla. Se näyttää tepsivän myös päätä pidempään Janneen.

Kymmenen vuotta myöhemmin Eddie ja Janne kohtaavat baarissa. Baarimikko-Janne kantaa sammuneen Eddien pihalle.

8. Ulkomaalainen

Jaan ei ole puhdasverinen suomalainen. Luokkatoverit Susanna ja Eero vääntävät Jaanin kotimaasta eläimellisen pilkkasanan X. ”Jaan tulee X:lästä ja kaikki X:lästä tulevat ovat X:iä.”

Kun Jaan siirtyy Eeron kanssa alakoulusta yläkouluun, joku on opettanut uusille luokkatovereille sanan X.

Jaanin onneksi se ei tartu, ja X jää historiaan.

9. Salkku

Ilmaria kiusataan, onhan hän hintelä lukutoukka. Ja reppuakin kantaa molemmilla hartioilla, toisin kuin coolit yhden hartijan pojat. Mikä nössö. Olli ja Jens ovat ottaneet hänet silmätikukseen. He tönivät tätä koulun tyhjällä käytävällä. Tällä kertaa Ilmari pelkää oikeasti.

”Apua! Apua! Auttakaa joku!”

Kymmenen vuotta myöhemmin Ilmari ja Jens kävelevät toisiaan vastaan kauppakeskuksessa. Reppu on vaihtunut salkkuun – Ilmari on aktivoitunut paikallispoliitikkona.

”Terve” he sanovat toisilleen. Ja jatkavat matkaa.

Miksi kiusaamme?

Kertomukset ovat kaikki tosia. Olen itse peitenimellä mukana jokaisessa. Terävimmät, piilotetun punaisen langan löytävät, voivat päätellä kuka olen.

Tarinani eivät ole pahimmasta päästä. Uskon, että selvisin kouluvuosistani vähemmällä kiusaamisella kuin keskivertokoululainen. Ehkä myös kiusasin vähemmän kuin keskivertokoululainen? Ehkä en.

Voi nimittäin olla, että tässä kysymyksessä itsearviointi pettää – kuten niillä 80 % miehistä, jotka pitävät itseään keskivertoa taitavampina autoilijoina.

Vaikka kuvat eivät ole traumaattisia, ei niitä ole mukava muistella. Paha mieli niistä jäi. Päällimmäisinä tunteina ovat häpeä, suru ja ihmetys.

Miksi lapset ovat toisilleen joskus niin ilkeitä?

Miksi kiusaamme toisiamme niin herkästi?

Miksi kiusaannumme niin herkästi?

Yritin keksiä esimerkkitarinoita nykyisestä työelämästäni. En keksinyt.

Tämä on huolestuttavaa.

Kertooko se siitä, että olen tietämätön ja ymmärtämätön työpaikallani tapahtuvasta kiusaamisesta, niin kuin aikoinaan olin koulussani tapahtuvasta kiusaamisesta? Vai olemmeko aikuisina ovelampia kiusaajia?

Mitä nyt tapahtuvia asioita häpeän, suren ja ihmettelen kymmenen vuoden päästä?

Muita juttuja

30 thoughts on “9 kuvaa koulukiusaamisesta

Comments are closed.