Älä odota varmuutta, jos sitä ei ole. Opi nopeasti ja korjaa nopeasti.
”Mitään en kadu”, totesi Jouko Karvinen Kemijärven tehtaan lakkautuksen jälkimainingeissa (Talouselämä, 5.3.2009). Et siis tee virheitä?, häneltä tivattiin jälkeenpäin. ”Teen jatkuvasti virheitä.”
Hyvin sanottu. Vastaus kiteyttää käytännöllisen viisauden paradoksin. Virheitä ei välttämättä tarvitse katua.
Älä odota varmuutta, jos sitä ei ole
Epävarmuus ja virheiden tekeminen ovat etenkin nuorten esimiesten suurimpia haasteita. Pätevyys on vielä osoittamatta, joten virheet näyttävät pahalta. Virheiden tekemisestä on yleensä vain huonoja kokemuksia (koulusta varsinkin).
Mutta virheitä tulee tehtyä. Joskus omasta syystä – ja joskus niitä ei voi välttääkään.
Hyveiden kielessä kykyä tehdä hyviä päätöksiä kutsutaan viisaudeksi. Viisas ihminen tarkastelee asiaa objektiivisemmin, punnitsee vaihtoehtoja taitavammin ja harkitsee riittävästi (muttei toisaalta liian pitkään…). Mutta silti viisas voi tehdä virheitä.
”Viisas ihminen ei odota varmuutta silloin, kun sitä ei ole, eikä hän petä itseään väärällä varmuudella” (Josef Pieper, Prudence, s. 37)
Yleensä meillä ei ole kaikkea tietoa, joka tulisi ottaa huomioon. Ja vaikka tietoa olisi, emme aina ymmärrä sitä. Ja joskus on pakko toimia, ei ole aikaa jäädä odottamaan ihmettelemään.
Viisauden hyve ei olekaan mikään yliluonnollinen kyky tehdä aina oikeita päätöksiä. Se on inhimillinen ja jokapäiväinen kyky valita viisaasti. Ei enempää – eikä yhtään vähempää.
Opi nopeasti ja korjaa nopeasti
Virheiden tekeminen voi olla hyvä merkki. Se tarkoittaa, että uskaltaa ottaa riskejä. Virheettömyyteen pyrkivä perfektionisti on pohjimmiltaan arkailija ja pelkuri, jonka elämä jää lopulta hedelmättömäksi.
”Ei kukaan opi tekemättä virheitä. Mitä parempi tyyppi on kyseessä, sitä enemmän hän tulee tekemään virheitä – sillä sitä enemmän hän kokeilee uusia asioita. En koskaan ylentäisi sellaista henkilöä korkeisiin tehtäviin, joka ei ole tehnyt virheitä, suuriakin sellaisia. Muussa tapauksessa hän suoriutuisi enintään keskinkertaisesti, ja mikä on vakavampaa, ei osaisi nähdä virheitä ajoissa eikä korjata niitä.” (Peter Drucker, The Practice of Management, s. 145)
Mainostoimisto Saatchi & Saatchin toimitusjohtaja Kevin Roberts on samaa mieltä: ”Fail. It’s ok to fail. But learn fast and fix fast.”
Opi nopeasti ja korjaa nopeasti. Oppivaisuus onkin viisauden koetinkivi. Virheiden tekeminen ei ole tavoite sinänsä, ja jatkuva erehtyminen johtaa vain epätoivoon, jos virheiden syitä ei osata diagnosoida. Kuten Havard toteaa Hyvejohtajuudessa: ”Viisauden hyve ei tule elämänkokemuksesta, vaan tätä elämänkokemusta pohdiskelemalla.”
Hyvä virheet ja virheitä täynnä oleva elämä, minä pidän sinusta!